anadoluverumelimedya.com

ABD’nin kaybettiği silahları PKK buldu!

Türk istihbarat kaynakları ABD’nin Irak’taki kayıp silahların izini bilerek kaybettiğini, silahların IŞİD ve PKK’da olduğunu belirtti.

Reklam alanı

 

AYDINLIK / ANKARA

Uluslararası Af Örgütü, Bilgi Edinme Hakkı kapsamında yaptığı başvurular sonucu ABD Savunma Bakanlığı’nın gizliliği kaldırılmış denetim raporuna ulaştı. ABD Savunma Bakanlığı’nın raporlarında ABD ordusunun Irak ve Kuveyt’te değeri 1 milyar doları aşan silah ve diğer askeri malzemelerinin izlenebilirlik ve denetlenebilirlik kıstaslarına göre etkin takibini yapmakta yetersiz kaldığı açıkça ifade edildi. Raporda verilen silahların kayıtlarının bulunamadığı da belirtildi.
Uluslararası Af Örgütü Silah Kontrol ve İnsan Hakları Araştırmacısı Patrick Wilcken ABD’nin Irak ve Kuveyt’e verdiği bir milyar doları aşkın silah ve mühimmatla ilgili olarak yaptığı açıklamada, ABD Savunma Bakanlığı’na ait denetim raporunun kaygı verici olduğunu vurguladı. Wilcken, “Söz konusu rapor, ABD silahlarının, IŞİD de dahil olmak üzere, Irak’ta katliamlar gerçekleştiren çeşitli silahlı gruplara yönelik sızdırılmasının tarihi de değerlendirildiğinde, son derece dikkat çekicidir” dedi.

ABD BİLEREK KAYBETTİ

Türk istihbarat çevreleri ABD’nin Irak’a verdiği silahların kaybolduğu iddialarının gerçek olmadığını, ABD’nin silahların izini bilerek kaybettiğini vurguladı. IŞİD’in “ABD’nin ve İsrail’in çocuğu” olduğunu kaydeden istihbarat kaynakları, “ABD’nin kaybettiği silah birkaç tüfek, birkaç bomba değil. Milyar dolarlık silah ve mühimmat, ‘izini kaybettik’ iddiaları çok komik. ABD bu silahları zaten bölge planlarında yasa dışı gruplara vermek için getirdi. Bu günler için hazırlık yaptı. IŞİD bahanesi ile Suriye’de Kürtlerin yaşadığı bölge Suriye’den koparılmaya çalışılıyor. Aynı şey PKK için de geçerli. ‘Açılım’ sürecinde verilen silahların bir kısmını Türkiye sınırına taşırken, önemli bir bölümünü de Türkiye içine soktular. ABD masum değil. Hedefinde Büyük Kürdistan var” dediler.

POLAT: ABD’NİN ÖRTÜLÜ OPERASYONU

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı emekli Tümamiral Soner Polat da ABD’de ortaya çıkan belgelerle ilgili olarak şu değerlendirmeleri yaptı: “ABD’nin 1 milyar dolarlık silahı kaybettiğini söylemesi çok gülünç. Bir ay görev yapan Trump’un Ulusal Güvenlik  Danışmanı Michael Flynn yaptığı açıklamada Irak’a gönderilen silahların terör örgütlerine gittiğini, ama söyledikleri ile kimsenin ilgilenmediğini açıkça dile getirmişti. ABD’nin bölgedeki yasa dışı silah sevkiyatları oryalığa dökülünce Obama görevi bırakmadan muhaliflere silah sevkiyatı için kongreden onay aldı. Yasa dışı faaliyetleri de yasal hale getirdi. Ortaya çıkan durum CIA ve Pentegon’un örtülü operasyonlarıdır.”

ABD’nin Irak’a gönderdiği ve izini kaybettiğini iddia ettiği  silahların önemli bir bölümünün de daha sonra PKK’nın eline geçtiğini herkesin bildiğini kaydeden Polat, ABD’nin de bundan haberdar olduğunu vurguladı. Polat ABD’nin  bölgedeki terör örgütlerine yasa dışı silah sevkiyatını sürdürdüğünü de ifade ederek, “Önümüzdeki yıllarda bu konudaki belgeleri de göreceğiz. Bölgede çok kirli işler var” diye konuştu.

‘EĞİT VE DONAT FONU’ KAPSAMINDA VERİLDİ

ABD’nin bölgeye silah sevkıyatı “Irak Eğit ve Donat Fonu” kapsamında yapıldı. ABD Kongresi 2015 yılında kendini IŞİD’le mücadele amacıyla oluşturulan program için 1,6 milyar dolar tahsis etti. Ancak  bu kapsamda gönderilen silahların kimlere gittiği sorusu hep tartışıldı. Bölgede silahların bir kısmının doğrudan IŞİD ve PKK gibi örgütlere verildiği iddiaları konuşulurken, PKK’nın ayrıca Barzani’ye bağlı  peşmergelerden ucuz fiyata önemli miktarda silah alımı yaptığı bildirilmişti.

SİLAH KAYITLARI BAKKAL DEFTERİ GİBİ

Bu arada ABD Savunma Bakanlığı raporunda silah kayıtlarının tutulması ile ilgili özetle şu bilgiler yer aldı:
*Kuveyt ve Irak’taki silah depolarında kayıtlar parça parça tutuldu.
*Teslim alma belgeleri el yazısıyla
*Büyük miktarda malzemenin insan hatasını artıracak şekilde elle birden fazla elektronik çalışma tablosuna girildi.
*ABD Savunma Bakanlığı’nın “Golden Sentry” (Altın Gözcü) programı sevkiyat sonrası kontroller gerçekleştirme yetkisine sahip olsa da, söz konusu denetimde Savunma Bakanlığı’nın Irak Eğit ve Donat Fonu sevkiyatlarını Iraklı yetkililere  teslim edildikten sonra takip etme sorumluluğunun bulunmadığı iddia edildi.

ABD’DEN HEP AYNI TAKTİK

Rapor sonrasında ABD ordusu Irak’a gelecekte yapacağı sevkıyatlarda takip ve izleme sistemlerini sıkılaştırma sözü verdi. Uluslararası Af Örgütü Silah Kontrol ve İnsan Hakları Araştırmacısı Patrick Wilcken ABD Savunma Bakanlığı”nın Kongre tarafından 2007 yılında benzer endişelerin dile getirildiği bir rapor yayınlandığında da neredeyse aynı  sözleri verdiğine dikkat çekerek, “Aradan geçen bu kadar süreye ve yapılan tüm bu uyarılara rağmen yine aynı sorunlar yaşanmaya devam ediyor. Bu durumun ABD’nin ve Irak’a silah sevkiyatı gerçekleştiren tüm ülkelerin tehlikeyi fark ederek kontrol ve denetlemeleri daha sıkı hale getirmeleri için acil bir çağrı olarak algılanması gerekiyor. Milyonlarca dolar değerinde silahı bir kara deliğe gönderip ardından da her şeyin yolunda gitmesini ummak uygulanabilir bir terörle mücadele stratejisi olamaz; bu yapılan tek kelimeyle sorumsuzcadır” ifadelerini kullandı.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.