anadoluverumelimedya.com

İncirlik krizi Brüksel’e taşınıyor

Almanya Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Sigmar Gabriel (SPD), Pekin’den İncirlik Krizi’ni değerlendirdi.

Savunma Bakanı Ursula von der Leyen ise, İncirlik’e alternatif olarak adı geçen Ürdün’deki El Azrak askeri üssünü ziyarettinden sonra yaptığı açıklamada, El Azrak’ın iyi bir alternatif olabileceğini duyurdu. Alman Meclisi, İncirlik’te konuşlanan 260 Alman askeri person ile IŞİD’e karşı mücadele kapsamında  kullandıkları 6 Tornado gözetleme uçağı ve bir yakıt uçağını Ürdün’deki üsse taşınmasını Brüksel’deki NATO zirvesi sonrası Bundestag’da  karara bağlayacak.

Reklam alanı

Ankara ile Berlin arasında aylardır sorun haline gelen Alman milletvekillerinin İncirlik’te konuşlanan Alman askerlerini ziyaret edememeleri konusunda Pekin’de bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel şu ifadeleri kullandı: “Yaşanan olay vahimdir. Brüksel’deki NATO zirvesinde Türkiye ile yaşadığımız İncirlik sorununu gündeme getireceğiz.”

Alman Meclisi  Bundestag  Başkanvekili Claudia Roth (Yeşiller Partisi)  başkanlığındaki parlamenterler, 16 Nisan halkoylaması sonrası başta Güneydoğu illeri olmak üzere çeşitli illeri ziyaret edeceklerdi.  İncirlik’te konuşlanan 300 Alman askeri personeli ziyaret isteği  parlamenterlerin gündeminde olmamasına rağmen, AKP Hükümeti’nin Alman milletvekillerinin  olası İncirlik ziyaretlerine izin vermeyeceğini Berlin’e bildirmişti. Bunun üzerine,  Claudia Roth başkanlığındaki heyet, Türkiye ziyaretinden vazgeçtiğini açıklamıştı.

Öte yandan, Ankara-Berlin arasında Haziran 2016’dan bu yana gerginiklere neden olan İncirlik Kirizi nedeniyle, Alman Meclisi’ndeki muhalefet partileri Sol Parti ve Yeşiller Partisi, Merkel Hükümeti’nin İncirlik’te konuşlanan yaklaşık 300 Alman askeri personel ile 6 tornada gözetleme uçağı ve bir yakıt uçağının Ortadoğu’daki başka bir üsse taşınmasını talep eden önergeler hazırladılar.

Muhalefetin sorularını yanıtlayan Alman Savunma Bakanı Ursula von der Leyen (CDU), İncirlik’e alternatif olarak bölgede sekiz üssü incelediklerini ancak hiçbir üssün İncirlik’in altyapısına ve avantanlarına sahip olmadığını açıkladı. Von der Leyen, araştırılan üsler arasında Kıbrıs Rum Kesimi ile Ürdün’deki üslerin İncirlik’e seçenek olabileceğini bildirdi. Ürdün’deki El Azrak askeri üssünü bizzat ziyaret eden Almaya Savunma Bakanı, El Azrak’ın İncirlik’e alternatif olabileceğini açıkladı.

AKP Hükümeti, Alman parlamenterlerin İncirlik üssünde konuşlanan Alman askerlerini ziyaret etmelerini Haziran – Aralık 2016’da, Alman Meclisi Bundestag tarafından tanınan 1915 iddiaları üzerine engellemişti. Ocak 2017’de aşıldığı düşünülen kriz, bu sefer Berlin’in 15 Temmuz Amerikancı FETÖ Darbe Girişimi firarilerine oturma izni vermesiyle yeniden patlak verdi.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.