anadoluverumelimedya.com

Amerikan basınında Avrasyacılık paniği

Washington merkezli Al Monitor, Türkiye’de yükselen Avrasyacı politik eğilimler hakkında bir makale yayınladı

Reklam alanı

Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ilk dört yurtdışı ziyaretini sırasıyla Hindistan, Rusya, Kuveyt ve Çin olmak üzere Doğu ülkelerine yaptığına dikkat çekildi.

ABD’NİN PYD POLİTİKASI AVRASYACI DALGAYI YÜKSELTTİ

Makaleye göre, Trump yönetimindeki ABD’nin, terör örgütü PKK’nın Suriye kolu PYD’de silah gönderilmesini öngören kararın ardından, “Türkiye’de hızla yükselen Avrasyacı dalga daha da aşikar hale geldi.”

Bu bağlamda, Avrasyacı perspektifin artık entelektüel ve kurumsal derinlik kazanarak kısa süreli tartışmaların da ötesine geçtiği ifade edildi.

Makaleye göre, Ankara’nın 25 Mayıs‘ta gerçekleşecek olan NATO zirvesinden hayal kırıklığı ile ayrılması bu eğilimi daha da güçlendirecek.

DÖRT TİP AVRASYACI YAKLAŞIM

Avrasyacı düşüncedeki yükselişin yalnızca Erdoğan’ın bakış açısından kaynaklanmadığının ifade edildiği makaleye göre, Avrasyacılar yıllar içinde devletin bürokrasi ve güvenlik organlarının yanı sıra Türk düşünce kuruluşları ve akademilerde de öne çıktılar.

Makalede, Türkiye’deki Avrasyacı perspektifin dört farklı türü olduğu iddia edildi. Buna göre Rus yanlısı Avrasyacılık; Pan-Türkist (Turancı) Avrasyacılık; İslamcı Avrasyacılık ve Erdoğan Avrasyacılığı bu eğilimler arasında yer alıyor.

‘RUSYA YANLISI AVRASYACILIK’

Makalede, ‘Rusya yanlısı Avrasyacılık‘ şeklinde tarif edilen Vatan Partisi’ne ait strateji bir takım hatalı saptamalar ve eksiklerle birlikte şu şekilde ifade etti:

“Bu varyantın başlıca savunucusu, ülkede kuvvetli bir Rus lobisi görevi ifa eden Doğu Perinçek’in Vatan Partisi etrafında kümelenmiş küçük fakat sözünü sakınmayan bir topluluk. Bu topluluğun bakış açısına göre, Türkiye’nin bugün Rusya ile tıpkı Kemal Atatürk döneminde Sovyetler ile olan anti-emperyalist işbirliğine benzer bir ittifaka ihtiyacı var. Bu topluluk, Türkiye’nin Avrasya bloğunun doğal lideri olan Rusya ile dış politika, savunma ve güvenlik alanlarında yakın işbirliği geliştirmesi gerektiğini savunuyor. [Yine bu gruba göre] Türkiye, Batı savunma bloğunun Türkiye’ye dayattığı NATO vesayetinden ve savunma ve güvenlik alanlarındaki Amerikan prangalarından kurtulmalı.”

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.