anadoluverumelimedya.com

CHP’nin AGİT’e sunacağı 11 maddelik usulsüzlük listesi

16 Nisan’da yapılan ve sonuçlarının büyük ölçüden şaibeli olduğu ortaya çıkan başkanlık referandumuna ilişkin CHP’den bir rapor daha geldi. Hürriyet’ten Rıfat Başaran’ın haberine göre, CHP’nin AGİT’e sunacağı raporda 11 usulsüzlük yöntemi tespit edildiği belirtildi.

Reklam alanı

CHP’nin AGİT’e de sunacağı raporundaki 11 ihlal yöntemi şöyle:

Mühürsüz pusula ve zarflar: En yaygın ihlal mühürsüz zarf ve oy pusulaları kullanılması oldu.

Evet’ yazan kaşeler: Bazı sandıklarda ‘Tercih’ yerine ‘Evet’ yazan kaşeler kullanıldı. Aksünger, sosyal medyada 1.5 ay önce gündeme gelen iddiayı YSK’ya taşıdıklarını, yetkililerin ‘Olur mu öyle şey’ diye güldüğünü anlattı.

Eksik oy pusulaları: CHP’nin tespitlerinden birisi sandıklara gönderilen torbalardan oy pusulalarının eksik çıktığına yönelik. Aksünger, normalde oy pusulalarının yedekleriyle birlikte fazla çıkması gerektiğini savundu.

Müşahitlere derdest: Doğu ve Güneydoğu’da bazı sandıklarda müşahitler güvenlik güçlerince derdest edildi, sandıklar başıboş bırakıldı.

Açık sayım ihlali: Sandıklar kapatıldıktan sonra kolluk güçleri sayımın yapıldığı yerlerde kapıları tutarak vatandaşın geçmesine izin vermedi. Açık sayıma müdahale edildi.

Kamu görevlileri ve yerel yönetim müdahalesi: Muhtarlar, belediye başkanları, kolluk güçleri, kaymakamlar ‘hayır’ oyu çıkmaması için baskı kurdu.

Tutanak usulsüzlükleri: Bazı tutanaklarda çetelenin altında evet ve hayır oyları yer değiştirildi. Bir tutanakta 72 evet işareti bulunan çetelenin altında 248 evet, 248 hayır işareti bulunan çetelenin altına da ‘72 hayır’ yazıldı. Şimdilik 10 binin üzerinde tutanak hatası tespit edildi.

Başkalarının yerine oy: Başka illerde çalışan işçilerin yerine oy kullanıldı.

Açık oy kullananlar: Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da kolluk gücünün baskısıyla vatandaşa açık oy kullandırıldı.

Tulum çıkan sandıklar: Çoğu Doğu ve Güneydoğu’da 960 sandıkta sadece ‘evet’ çıktı. Muhalif müşahitlerin sandıklara yaklaştırılmadığı yerlerde bu sonuçlara rastlandı.

Seçmen sayısından fazla oy: 2 bin 645 sandıkta seçmen sayısından fazla oy kullanıldığı, 669 sandıkta bu rakamın çok yüksek olduğu tespit edildi. İstanbul Fatih’te 12 seçmenli bir sandıkta 190 oy kullanılırken gerekçe olarak, görevli güvenlik görevlilerinin o sandıkta oy kullandığı gösterildi. CHP, güvenlik görevlilerinin tespiti için çalışma başlattı.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.