anadoluverumelimedya.com

15 yılda AİHM’e ödenen tazminat belli oldu: En çok hak ihlali yapan ülke

CHP Ankara Milletvekili, Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanvekili Şenal Sarıhan, AKP’nin 15 yıllık iktidarı boyunca hak ihlalleri konusunda nasıl bir sınav verdiğinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) yapılan başvuru sayıları ve ödenen tazminat miktarlarının açıkça ortaya koyduğunu söyledi. Adalet Bakanlığı raporları ve resmi açıklamalara göre, Türkiye 15 yılda hak ihlalleri nedeniyle 270 milyon 816 bin lira tazminat ödedi.

Reklam alanı

 

“EN ÇOK HAK İHLALİ YAPAN 5 ÜLKE ARASINDA”

Sarıhan’ın verdiği bilgiye göre, Türkiye, AKP’nin 2002- 2017 yılları arasında her yıl aleyhine en çok başvuru yapılan ülkeler içinde en üst sıralarda yer aldı, son üç yıllık raporlarda ise en çok hak ihlali yapan ilk beş ülke arasında.

“AKP DÖNEMİNDE 270 MİLYON LİRA TAZMİNAT”

AKP’nin iktidarı boyunca, “özgürlük ve güvenlik hakkı”, “yaşam hakkına ilişkin etkin soruşturma”, “adil yargılanma”, “ifade özgürlüğü”, “insanlık ve onur dışı muamele” gibi Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) çeşitli maddelerindeki ihlaller nedeniyle Türkiye AİHM kanalıyla yaklaşık olarak 247.458.360 lira tazminat ödemek zorunda kaldı. Bu rakama Anayasa Mahkemesi’ne yapılan bireysel başvuru hakkının yürürlükte olduğu 2012’den bu yana yapılan 94 bin 732 başvuruyu ve ödenen 23 milyon 358 bin 81 TL tazminatı eklendiği takdirde Türkiye’nin hak ihlalleri nedeniyle bir servet ödediği görülüyor.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.