anadoluverumelimedya.com

Cebeci’de boykot ve açık ders

rGün Ankara

Reklam alanı

686 sayılı KHK ile 7 Şubat 2017’de görevlerinden ihraç edilen 330 akademisyen için destek eylemleri devam ediyor. 93 akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi’nin Cebeci Yerleşkesi’nde “açık ders” yapan akademisyenlere öğrenciler destek verdi. Dersleri boykot eden öğrenciler, İletişim Fakültesi (İLEF) Dekanı Abdulrezzak Altun’un istifasını istedi.

 

Eğitim-Sen’den “açık ders”

Sabah saatlerinden itibaren okulda toplanmaya başlayan akademisyenler ve öğrenciler, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde bir araya geldi. Konferans salonunda toplanan kitle, Eğitim-Sen 5’nolu Şube’nin ve akademisyenlerin düzenlediği “açık ders”e katıldı. Burada konuşan akademisyenler, ihraçlara tepki gösterdi. Okullarını terk etmeyeceklerini vurgulayan öğretim üyeleri, dersin sonunda bir kez daha “Hayır gitmiyoruz!” dedi ve “Her yer Cebeci her yer direniş”, “Saray’ın İbiş’i olmayacağız”, “Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet” sloganlarını attı.

 

Öğrencilerden açıklama

Açık dersin ardından bir araya gelen Cebeci öğrencileri, hocalarının ihraçlarına tepki gösteren bir açıklama yaptı. Cebeci Yerleşkesi’nin tarihsel öneminden bahsedilen açıklamada, fakülteye, eleştirel düşüncenin merkezi olduğu için saldırıldığı vurgulandı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin kurulduğu günden bugüne dek üst düzey bürokratlar ve devlet adamları yetiştirdiği ifade edilirken, “Kampusun asıl sahipleri korkaklar ve koltuk sevdalıları değil, Mahir Çayan’lar, Cemal Süreya’lar, Korkut Boratav’lardır” denildi.

 

Eğitim hakkımız gasp edildi

Öğrenciler, eğitim haklarının gasp edildiğini vurguladıkları açıklamada, hak kaybına uğrayan tüm akademisyenlerin, en kısa sürede görevlerine iade edilmesini istedi. Açıklama şu taleplerle sürdü:

“Çok sevdikleri öğrencilerden uzaklaştırılan, çeşitli hukuksuzluklarla boğuşmak zorunda kalan 117 akademisyenin yanında olduğumuzu, koltuk sevdalılarına ve baskı aygıtlarını üzerimize salan siyasi iktidara buradan bildiriyoruz. Hocalarımızın yanındayız. Hiçbir yere gitmiyoruz. Son zamanlarda akademiden ihraç edilmiş bütün hocalarımızın derhal göreve iade edilmesi ve gerçekleştirilen bu hukuksuzluğun bir an önce son bulmasını, bilimin, günümüzün belirsiz siyasetinin arkasında kalmamasını, Mülkiye’ye ve diğer üniversitelere gerçekleşmekte olan saldırıların son bulmasını, ülkemizin her bölgesindeki kutuplaşmanın üniversitelerden uzak tutulmasını, polislerin gazları, copları ve postallarıyla eğitim hayatlarımızdan uzak tutulmasını, gelecek kaygısı ile uyanan neslimizin ensesinden siyasal iktidarın elini çekmesini talep ediyoruz.

 

“Mülkiye değil Türkiye tehlikede”

Açıklamanın ardından Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanlığı’na giden öğrenciler protestolarını sürdürdü. Dekanlık kapısına gelen öğrenciler, “Bugün akademiye gerçekleşen saldırılar sonucu sadece Mülkiye değil Türkiye de tehlikededir. Okula geldiğimiz ilk günden itibaren öğrendiğimiz bir şey var, Mülkiyeliler birbirlerini yalnız bırakmazlar. Buradan tüm mezunlarımıza ve mezun olacaklara sesleniyoruz. Haklı taleplerimizin arkasında durun” açıklamasını yaptı.

Dekan istifaya davet edildi

İletişim Fakültesi Dekanlığı’na giden öğrenciler ise Dekan Abdulrezak Altun’un istifasını istedi. İstanbul’da olduğu için Altun ile görüşemeyen öğrenciler, Altun’un akademisyenlerin ihracına engel olmadığı ve direnişe destek vermediği için dekanlıktan istifa etmesi gerektiğini ifade etti. Dekan Yardımcısı ve Altun’un da vekili olan Yrd. Doç. Dr. Engin Sarı ise görevinden istifa ettiğini duyurdu. Öğrencilere, ihraç edilen akademisyenler Prof. Dr. Nur Betül Çelik, Dr. Aylin Aydoğan, Prof. Dr. Funda Şenol Cantek, Prof. Drr. Funda Başaran ve çok sayıda akademisyen de destek verdi.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.