anadoluverumelimedya.com

ABD Büyükelçisi, Nihat Erim’le neyin mesajını verdi?

Nihat Erim, Başbakan Süleyman Demirel’e karşı 12 Mart 1971 müdahalesi/darbesinden 14 gün sonra, CHP’den ayrılarak ‘Partiler üstü’ bir hükümet kurdu. CHP içendeki liberal kanattandı. ABD’ye en yakın isimlerdendi… Bu görevi 26 Mart 1971 – 22 Mayıs 1972 tarihleri arasında yaptı. İlk işi ise Gladyo’nun solu ezmek için fırsat beklediği hükümet desteğini vermek oldu. ‘Balyoz Harekâtı’nı başlattı. “Tedbirer balyoz gibi kaafalarına inecektir” dedi. “Gerekirse demokrasilerin üstüne şal örtmeli” sözü de onundur. “Bugünkü Anayasa Türkiye için lükstür” sözü unutulmazlar arasına girdi. Onun dönemi işkence ve baskılarla anıldı. İlericiler hakkında arama listeleri oluşturuldu. Solcu avına çıkıldı. Tarihe öyle kaydedildi. Meşhur işkenceciler o dönemde işkence yaptıklarının hafızasına kazıldı.

Reklam alanı

HAŞHAŞ EKİMİ YASAĞINI KOYDU

Onun attığı her adımı ABD destekledi. Onun sayesinde ABD destekli Gladyo iktidara tam hâkim oldu. Bu süreçte Deniz Gezmişler de idama sürüklendi. Sol hareket bireysel eylemlere yöneltilerek ezildi. Bu günlerde, ABD tarafından 19-24 Mart 1972 tarihleri arasında Washington’a davet edildi. Başkan Nixon tarafından kırmızı halılarla Beyaz Saray’da ağırlandı. Dönüşte ise eline istekler listese verildi ve bunları uygulaması istendi. Daha fazla duramadı. 1973 seçimlerinden sonra ise CHP büyük oyla iktidara geldi. Erim’in haşhaş ekimi yasağını Başbakan Ecevit, 1 Temmuz 1974 günü kaldırttı. Türkiye bir kez daha ABD ile karşı karşıya geldi. Bu kriz 19 günde Kıbrıs’a çıkarmayla son buldu. ABD, krizin altında kaldı. Ecevit’in üstü burada çizildi…

ABD’NİN MESAJI

 

 

İşte ABD’nin bu paylaşım üzerinden vermek istediği mesaj bu: “Bana hizmet et, seni Beyaz Saray’da kırmızı halılarla ağırlayalım. Uslu çocuk ol. Yaramazlık yapma! Suriye’de, Rusya-İran ve Suriye ile işbirliği yapma. Koridorumu engelleme!”

Buna Başbakan Binali Yıldırım’ın verdiği cevap ise anlamlı: “Zevzeklik yapmış!”

aydınlık

 

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.