anadoluverumelimedya.com

Yerli tohuma sertifika engeli

Tohuma tescil ve sertifika şartı geliyor. Yerel tohumların yok olmasının önü açılıyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “Uygulamaya 2018’de başlanacağını, sertifikalı tohumları kullanmayan çiftçilere de destek verilmeyeceğini söyledi. Uzmanlar ise kaygılı. Söz konusu şartla yerli tohumunun yok olacağını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör’e göre, desteklenmeyen çiftçiler mahvolur.

Ayaş domatesi, pembe domates, Urla börülcesi, Adana patlıcanı, deli bezelye ve daha birçok tür yok olabilir. Yerli tohumu kullanamayan çiftçinin beli bükülebilir.

Reklam alanı

Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş kasım ayında “2018’de tüm tohumlar sertifikalı olacak” dedi. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sertifikalı tohum kullanmayan çiftçilere artık destek verilemeyeceği kararını aldı.

Uzmanlar sertifikalı tohumun bilime uygun olduğunu söylese de, söz konusu uygulamayla birçok yerel tür yok olabilir.

Eğer bu karar uygulamaya koyulursa, köylü üreticinin pazarlardaki üretimi büyük ölçüde yasaklanmış olacak, büyük firmalara ise gün doğacak.

Yani yurttaş pazarlarda ve yollarda ufak tezgahlar açmış teyze ve amcaların salça, ekmek, bulgur, pekmez gibi mamullerini bir daha bulamayacak.

Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör’e göre, tohumlu sertifika uygulaması başladığında çiftçi desteklenmezse yaşama şansı yok. Kısacası çiftçinin çıkarları korunmalı.

Kararla Türkiye’de tarımsal faaliyetlerin azalacağı uyarısında bulunan Güngör, tohumların fiyatlarının da değişkenlik yaşanacağının altını çizdi.

Emek Kaynak

ulusalkanal

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.