anadoluverumelimedya.com

İran’da protestolar sürüyor: İslam Cumhuriyeti’ni istemiyoruz

İran’da ekonomik taleplerle başlayan protesto gösterilerinin ikinci gününde sokaklara çıkanlar rejim karşıtı protestolar atmaya başladı. İranlı bir yetkili Fars haber ajansına yaptığı açıklamada, Meşhed kentinde 52 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Başkent Tahran’da da gözaltına alınanlar olduğu bildiriliyor.

Reklam alanı

Protestolarda İranlıların hükümet ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yanı sıra din adamlarına da tepki gösterdiği kaydedildi. Atılan sloganlar arasında “Ruhani’ye ölüm”, “İslam Cumhuriyeti’ni istemiyoruz”, “Mollalar size yazıklar olsun, ülkemizden gidin” yer aldı.

Ülkenin kuzeyindeki Reşt ve batısındaki Kirmanşah şehirlerinde de gösteriler düzenlendiği; Şiraz, İsfahan ve Hemedan gibi şehirlerde de küçük bazı grupların toplandığı kaydedilirken, sosyal medyaya yüklenen bazı videolarda ise polis ve göstericiler arasında Kirmanşah şehrinde çatışmaların çıktığı görüldü.

Fars haber ajansına konuşan Meşhed Devrim Mahkemesi Başkanı Hüseyin Heidari eylemcilerin ‘sert sloganlar’ nedeniyle gözaltına alındığını söyledi. Heidari “Protestonun insanların hakkı olduğunu düşünüyoruz ancak bazı insanlar bu duyguları istismar etmeye çalışırsa bunu beklemeyeceğiz ve karşı koyacağız” dedi.

“Arkasında başka şeyler var…”

İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Meşhed’deki temsilcisi olan Ayetullah Ahmed Alamolhoda da birkaç kişinin yüksek fiyatlarla ilgili protestolardan faydalanarak İran’ın bölgesel çatışmalara katılmasına karşı sloganlar attığını savunaraık, “Güvenlik güçleri ve kolluk kuvvetleri isyancıları kendi hallerine bırakırsa, düşmanlar yayınlayacakları görüntüler ve fotoğraflar ile İran İslam Cumhuriyeti’nin Meşhed’de devrimci temelini kaybettiğini söyleyeceklerdir” ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangir de ‘ülkedeki bazı olayların ekonomik sorunlardan kaynaklandığını ancak anlaşıldığı kadarıyla arkasında başka şeylerin de olduğunu’ söyledi.

“Gazze değil, Lübnan değil, hayatım İran’a feda olsun; Suriye’yi terk edin, bizi düşünün”

Ülkenin çeşitli şehirlerinde düzenlenen gösterilerde enflasyonun, işsizliğin ve yolsuzlukların artması protesto edildi. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve hükümet aleyhine sloganlar atıldı. Protestolarda, hükümetin Suriye ve Irak gibi bazı ülkelerde izlediği dış politikanın da eleştirildiği kaydedildi.

Yayınlanan görüntülerde eyleme katılan yüzlerce kişinin ‘Diktatöre ölüm’, ‘(Cumhurbaşkanı Hasan) Ruhani’ye ölüm’ gibi sloganlar attığı görülmüştü. Eylemciler ‘Gazze değil, Lübnan değil, hayatım İran’a feda olsun’ ve ‘Suriye’yi terk edin, bizi düşünün’ gibi sloganlar atmıştı.

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.