anadoluverumelimedya.com

İran’ın eski Türkiye Büyükelçisi Firuz Devletabadi: Türkiye’nin ŞİÖ’ye üyeliği batının senaryolarını boşa çıkartır

Şangay İşbirliği Örgütü’ne gözlemci üye olan İran’ın eski Ankara Büyükelçisi Firuz Devletabadi, Türkiye’nin üyelik yönünde attığı adımları Ulusal Kanal’a değerlendirdi. Devletabadi, “eğer bu üyelik beş yıl önce gerçekleşseydi ne Suriye’de ne de bölgede yaşanan kriz hiç yaşanmamış olacaktı” dedi. Devletabadi, dünya ekonomi ve enerji devlerinin yer aldığı birliğe üye ülkelerin, dünya siyasetinde daha etkin olacağını vurguladı

Nükleer anlaşma ile birlikte, Şangay işbirliği örgütünde gözlemci üye olan İran’ın  2017 yılında birliğe girmesine kesin gözü ile bakılıyor.

Reklam alanı

Peki Türkiye’nin Şangay İşbirliği örgütüne üye olmasına yönelik gelişmeler Tahran’dan nasıl değerlendirirliyor?

İran’ın eski Türkiye Büyükelçisi Firuz Devletabadi, Türkiye’nin ŞİÖ’ye üye olmasına yönelik son gelişmeleri Ulusal Kanal’a değerlendirdi.

Eski Büyükelçi, Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü’nün içerisinde yer almasının batı senaryolarını geçersiz kılacak büyük bir gelişme olacağını belirtti.

“Bu birlikte üye olan ya da girmeye hazırlanan gözlemci üye olan ülkelerin çoğu, Türkiye ile sınırları olan ülkeler, siyasi olarak değerlendirildiğinde özellikle kriz anlarında, bir pakt içerisinde yer alan ülkeler pakta üye olmayan komşusunu olası tehditlerin gelebileceği ülke olarak değerlendirir, Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü içerisinde yer alması komşularının Türkiye’yi tehdit olarak algılama ihtimalini otomatik olarak sıfıra indirir. Bu da daha müreffeh bir bölgede hiçbir batı senaryosunun ektili olamayacağı güvenli bir bölge anlamına gelir.”

“Türkiye, Şangay İşbirliği içerisinde yer alsaydı bölgede şu an başka şeyleri konuşacaktık” diyen Devletabadi, Türkiye’nin üyeliğinin dünya siyasetinin seyrini değiştireceğine vurgu yaptı.

“Şuna eminim, Türkiye eğer beş yıl önce bu birliğe üye olsaydı Ankara’nın Suriye politikası yaşananın tam tersi olacaktı ve Türkiye yönetimi kendisini ve bölgesini bu şekilde büyük sorunlarla karşı karşıya gelmesine neden olmayacaktı. Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütü içerisinde yer alması, bölgemizin şimdi yaşanan sorunlarının sona ermesini ve gelecekte de bölgede barış içerisinde sıcak ilişkilerin oluşmasına vesile olacak”

Türkiye’nin Şangay İşbirliği Örgütün eüye olunmasının ekonomik getirilerine dikkat çeken Firuz Devletabadi, üyeliğin dünya enerji ve ekonomi devleri ile birliktelik anlamı taşıdığını söyledi.

“Birliğe üye olan ülkeler arasında olan büyük ticaret hacmi göz önünde bulundurularak değerlendirildiğinde, dünya ekonomi ve enerji devlerinin yer aldığı ülkelerin işbirliğinden üye ülkelere azımsanamayacak büyük ekonomik katkılar sunacağı tespitinde bulunmak oldukça gerçekçi bir yaklaşım olur. İran, Türkiye arasındaki alışveriş göz önünde, ülkelerimizin hem birbiriyle hem de diğer birlik üyesi ülkelerle ikili anlamda ilişkileri oldukça ileri seviyede. Eğer ŞİÖ’de ticari hacmi yüksek olan diğer birlik ülkeleri ile aynı masaya oturulursa bu gerçek anlamda dev bir ticari boyut olarak dünya ekonomisinde yer alınmasını sağlayacak ve bu da ülkeleri siyasi olarak daha da etkin bir seviyeye taşıyacak.”

Haber: Yakup Aslan
ulusalkanal.com.tr

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.