anadoluverumelimedya.com

Şanghay’da Türkiye’ye ilk görev

Türkiye’ye Şanghay İşbirliği Örgütü’nde (ŞİÖ) ilk görev verildi. Enerji Kulübü’nün 2017 dönem başkanlığı Türkiye’ye verildi.

Reklam alanı

Türkiye’ye, Enerji Kulübü’nün 2017 dönem başkanlığı görevi verildi. Böylelikle ilk kez ana üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verildi.

ERDOĞAN GEÇEN HAFTA SÖYLEDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçen hafta Özbekistan dönüşü Avrupa Birliği’ne rest çekerek, Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne girme isteğini dile getirmişti.

Erdoğan, “Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. ‘Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği’ dememeli. Benim kanaatim bu. Yani, bazıları eleştiriyor olabilir ama, ben de kendi kanaatimi söylüyorum. Mesela, ‘Şanghay 5’lisi içerisinde Türkiye niye olmasın?’ diyorum. Bunu sayın Putin’e olsun, Nazarbayev’e olsun, şu anda Şanghay Beşlisi’nin içerisinde olanlara da söyledim. Başlangıçta 5 ülkenin kurduğu Şanghay İşbirliği Örgütü’ne daha sonra Özbekistan, Pakistan, Hindistan gibi ülkeler de dahil oldu. İran da girmek istiyor. Sayın Putin, ‘Bunu değerlendiriyoruz’ gibi bir ifade de kullandı. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye’nin Şanghay 5’lisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum” demişti.

RUSYA: AB’NİN YERİNE GEÇMEZ

Bu açıklama üzerine önce Rusya tarafından bir açıklama gelmişti. Rusya Parlamentosu’nun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Savunma Komitesi üyesi Aleksey Puşkov, Twitter paylaşımında “Türkiye’nin Şanghay İşbirliği Örgütü’ne (ŞİÖ) üyeliği Erdoğan için mantıklı bir adım olurdu. ŞİÖ, AB’den farklı, onun yerine geçemez. Fakat AB’den farklı olarak ŞİÖ üyeleri tamamen egemen” ifadelerini kullanmıştı.

İLGİLİ HABERRusya'dan Erdoğan'a Şanghay yanıtı: Kendisi için mantıklı bir adımRusya’dan Erdoğan’a Şanghay yanıtı

ÇİN: TÜRKİYE’NİN DAHİL OLMASI KONUSUNDA İSTEKLİYİZ

Konuyla ilgili bir diğer önemli açıklama da Çin’den gelmişti.

Pazartesi günü konuşan Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Şuang, Türkiye’nin ŞİÖ’de “diyalog ortağı” statüsünde bulunduğunu hatırlatarak, bugüne kadarki yakın işbirliğinden memnuniyet duyduklarını söyledi.

İLGİLİ HABERErdoğan'ın o çıkışına Rusya'dan sonra Çin'den de yanıt geldiErdoğan’ın o çıkışına Rusya’dan sonra Çin’den de yanıt geldi

Günlük basın toplantısında konuşan Şuang, Türkiye’nin üyelik talebine büyük önem verdiklerini ifade ederek, “ŞİÖ’nün diğer ülkeleriyle birlikte, bu konuyu ŞİÖ kurallarına uygun bir şekilde inceleme ve mutabakat için görüşmeler yapma konusunda istekliyiz” demişti.

2001’DE KURULDU

ŞİÖ; 2001’de Rusya, Çin, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan tarafından radikal İslam ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlarla mücadele amacıyla bölgesel bir güvenlik teşkilatı olarak kurulmuştu. İlk kurulduğunda ismi Şanghay Beşlisi’ydi.

2001 yılında Özbekistan’ın üyeliğiyle birlikte bu yapı Şanghay İşbirliği Örgütü adını aldı.

ŞİÖ’de uzun vadede bir serbest ticaret bölgesi oluşturulması hedefiyle 2004 yılında bir anlaşma imzalandı. 2005 yılında yapılan Moskova zirvesinde , ŞİÖ’nün ortak enerji projelerine öncelik tanıyacağı açıklandı. Özellikle de petrol ve gaz sektörüyle ve su kaynaklarının ortak kullanımı üzerinde durulacağı belirtildi. Enerji Kulübü kurulması fikri ilk olarak 2006 Almatı konferansında Rusya tarafından ortaya atıldı.

6 ÜYE, 6 GÖZLEMCİ, 6 DİYALOG ORTAĞI

Bugün örgütün 6 üyesinin yanı sıra 6 gözlemcisi ve 6 “diyalog ortağı” bulunuyor.

Gözlemciler arasında Afganistan, Belarus, Hindistan, İran, Moğolistan ve Pakistan var.

2006 yılında üyelik başvurusu yapan Pakistan ve 2014 yılında üyelik başvurusu yapan Hindistan’ın 2017 yılında üye statüsüne geçmesi bekleniyor.

ŞİÖ’nün diyalog ortakları ise Ermenistan, Azerbaycan, Kamboçya, Nepal, Sri Lanka ve Türkiye.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.