anadoluverumelimedya.com

Akademiden ilk ses: Öğretim Üyeleri Derneği ‘kayyum rektör’ü istifaya çağırdı

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği yönetim kurulu, Boğaziçi Üniversitesi’ne Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından rektör olarak atanan Prof. Dr. Mehmed Özkan’ı istifaya çağırdı.

Reklam alanı

Üniversitenin önceki rektörü Gülay Barbarosoğlu, 12 Temmuz tarihinde yapılan seçimde, oyların yüzde 86’sını alarak üniversite tarihinin rekorunu kırmıştı. Barbarasoğlu’na en yakın isim olan Prof. Vedat Akgiray ise yalnızca 40 oy alabilmişti.

18 Ekim tarihinde ‘Akademik Yıl’ açılış töreninde konuşan Erdoğan, ‘görünüşte demokratik’ olarak tanımladığı rektörlük seçimlerinin üniversitelerde ‘gruplaşmaları, hizipleşmeleri, kırgınlıkları’ artıran bir işleve büründüğünü savunarak şunları söylemişti“Üniversite içinde zaten çok yıkıcı bir şekilde yaşanan bu süreç YÖK’ün ve cumhurbaşkanının takdiriyle daha da sıkıntılı bir boyut almaktadır. Bunun için rektör atamalarındaki mevcut usulden vazgeçilmesi, üniversitelerimizin de ülkemizin de yararına olacaktır diye düşünüyorum.”

29 Ekim gecesi Resmi Gazete’de yayınlanan 676 sayılı KHK’yla devlet ve vakıf üniversitelerinde rektörlük seçimleri kaldırılarak, rektör atama yetkisi cumhurbaşkanına verilmişti.

Boğaziçi Üniversitesi rektörlüğüne Erdoğan tarafından atanan Prof. Dr. Mehmed Özkan ilk açıklamasında, üniversitenin özgürlükçü yaşam geleneğine sahip çıkacağını söylemişti.

‘Sözünün arkasında durmaya çağırıyoruz’

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, yazılı açıklamasında Özkan’ı istifaya çağırdı.

Dernekten yapılan açıklama şöyle:

“Demokratik toplumlarda rektörler siyasi irade tarafından belirlenmez. Üniversiteler özerk kurumlardır. Bu özerklik, anayasamız tarafından sınırlı da olsa güvence altına alınmıştır. Ancak son düzenleme, üniversitenin kurumsal özerkliğini hem kamu hem vakıf üniversiteleri için yok etmektedir.

Şu gelinen aşamada Üniversite Öğretim Üyesi Derneği olarak Boğaziçi Üniversitesi Öğretim üyelerinin bildirisi doğrultusunda 12 Temmuz 2016 tarihinde öğretim üyelerinin yüzde 90’ının katıldığı  bir seçimde yüzde 86 gibi yüksek bir oranla seçilen Gülay Barbarasoğlu’nun yerine Mehmed Özkan’ın atanmasına karşı çıkıyoruz. İlk verdiği açıklamada katılımcı, çoğulcu ve özgürlükçü yaşam geleneğine sahip çıkmak ve Boğaziçi değerlerini geleceğe taşımak için var gücüyle gayret göstereceğini belirten Mehmed Özkan’ı sözünün arkasında durmaya ve Boğaziçi değer ve geleneğini savunmak adına istifa etmeye çağırıyoruz.”

diken

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.