anadoluverumelimedya.com

HDP’li vekillerin tutuklanması Meclis aritmetiğini nasıl etkileyecek?

Habertürk’te yer alan habere göre, dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girmesinden sonra ifade çağrısına uymadıkları gerekçesiyle gözaltına alınan ve tutuklanan HDP’li milletvekilleri için süreç şöyle işledi:

Reklam alanı

HDP’li vekiller, mayıs ayında dokunulmazlıkların kaldırılmasını öngören Anayasa değişikliği kapsamında soruşturulmaya başlandı. Düzenleme ile 55 HDP milletvekiline ait 511 dosyaya ilişkin dokunulmazlık kaldırıldı. Dokunulmazlığı kaldırılan milletvekilleri, herhangi bir vatandaş gibi yargılama sürecine tabi oldu.

Soruşturmalarını tamamlayan savcılıklar, vekilleri ifadeye çağırdı. HDP’liler, ifade vermeye gitmeyeceklerini açıkladı. Diyarbakır, Şırnak, Hakkâri, Van ve Bingöl’ün de aralarında bulunduğu savcılıklar, HDP’li yöneticiler ve milletvekilleri hakkında gözaltı kararı verdi.

‘TUTUKLU VEKİLLER DENETİM FAALİYETLERİNE UZAKTAN KATILACAK’

Mahkeme önüne çıkarılan HDP’li vekiller tutuklandı. Ancak tutuklanmaları, milletvekilliğinin düşmesi anlamına gelmiyor. Üyeliğin düşmesi için mahkûmiyet kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesi gerekiyor. Mahkûmiyet kararının Yargıtay’da onanıp kesinleşmesinden sonra TBMM Genel Kurulu’nda okunmasıyla milletvekilliği düşüyor. HDP milletvekillerinin tutuklanması, Meclis aritmetiğini değiştirmeyecek. Vekiller, tutuklu yargılanırken maaşlarını alacak, soru önergeleriyle Meclis’in denetim faaliyetlerine uzaktan katılabilecek.

ERKEN SEÇİM İHTİMALİ VAR

HDP grubunun tutuklamalara tepki olarak topyekûn istifa etmesi ve bu kararın genel kurulda kabul edilmesi durumunda ya da 28 milletvekili hakkında mahkûmiyet kararının kesinleşmesi halinde erken seçim ihtimali doğacak. Anayasa’ya göre üye tam sayısının 5’te 1’i, yani 28 sandalye boşalırsa 3 ay içinde ara seçime gidilmesi gerekecek. 59 milletvekili bulunan HDP’de 28 vekil hakkında kesin mahkûmiyet kararı verilirse, ara seçim söz konusu olacak.

 aydınlık
About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.