anadoluverumelimedya.com

“Onları tümden imha edeceğiz”

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman,“Gazze şeridine dönmeye ve orayı yeniden işgal etmeye niyetimiz yok. Ancak bizi savaşa zorlarlarsa bu Hamas’ın son savaşı olacaktır. Onları tümden imha edeceğiz” dedi.

Reklam alanı

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, ülkesinin Filistin ile olan ilişkilerine dair bir röportaj verdi. Lieberman, Kudüs merkezli yayın yapan Filistin gazetesi El-Kuds’a verdiği röportajda bir daha savaş olması durumunda Gazze’yi tamamen imha edeceklerini söyledi.

Lieberman, İsrail’in Hamas’a karşı yeni bir savaş cephesi açma niyeti olmadığını belirtti. Ancak devamında “Bizi Savaş’a zorlarlarsa bu onların son savaşı olur” dedi.

Lieberman Hamas’ın saldırgan tutumunu değiştirmesi halinde ise İsrail’in Gazze’de liman inşaatına da, Havaalanı kurulmasına da yardımcı olacağını belirterek “Hamas’ın seçimlerden üzgün çıkacağından eminiz” dedi.

El-kuds gazetesine verdiği röportaj’da kendisini bu şekilde ifade etti Savunma Bakanı Lieberman. Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te oldukça fazla okunan gazetenin yayını oldukça ilgi topladı ve özellikle sosyal medyada epey tartışıldı.

Tepkiler çok da olumlu sayılmaz. Halbuki Lieberman, Gazze- İsrail sınır bölgesi için farklı bir gerçek sunmakta ve barış halinde binlerce insana iş imkanı doğurabilecek bir ufuk göstermekte.

Gazze’de oldukça aşırı gruplar mevcut. Ve bu grupların önceliklerinin başında “İsrail devletinin imhası” geliyor.

“Açık ve net olmak istiyorum” dediğ ve şöyle devam etti Lieberman: “Şayet karar alıp saldırganlığı bırakırlarsa, tünel kazmayı ve İsrail üzerine bombalar atmayı keserlerse, biz Gazze’nin yeniden yapılandırılmasında ilk yatırım yapacak olan tarafız. Deniz ve hava limanları inşaatlarına destek vereceğiz ki Gazzelilerin kendi limanları olsun. Kendi sanayi bölgelerinin kurulmasında destek olacağız. Gelecekte Gazze, bölgenin Singapur’u veya Hong Kong’u olabilecektir. Hamas savaş makinesine 100 milyon dolar harcamaktadır. Bunu Eğitim ve sağlığa harcaması daha mantıklıdır.”

Komşu Gazze’ye karşı herhangi bir yeni savaş açma niyeti olmadığını açıkça ifade eden İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, “Gazze şeridindeki veya Batı Şeria’daki, hatta Suriye ve Lübnan’daki komşularımıza bile Bir savaş açma niyetimiz kesinlikle yoktur. Tabii ki bizi buna zorlarlarsa bu onların son savaşı olacaktır çünkü bu sefer onları imha edeceğiz.” dedi.

“İKİ ÜLKE” ÇÖZÜMÜNÜ KABUL ETTİM

Lieberman kendisine sorulan ve Filistin ile siyasi çözüm konusunda şunları söyledi: “Bu konuda iki ülke çözümünü kabul ettim. Ve bu çözümü ben de destekliyorum. Sorunun İsrail olmadığını, aksine Filistin yönetiminde olduğunu düşünüyorum. Çözüm, ‘barış’a karşılık toprak vermekle bitmiyor. Ben ‘Barış karşılığında toprak ve nüfus’ değişimi önermişimdir.

Mesela ben ‘ne diye Um el Fahem’i elimizde tutmak zorundayız’ diyorum. Onlar kendilerini Filistinli olarak görüyorlarsa ve İsrailli kabul etmiyorlarsa, İsrail’i bir Yahudi devleti olarak kabul etmiyorlarsa… Burada Şeyh Raad Salah’tan ve kendilerini Filistinli sayanlardan söz ediyorum. Ve onlara ‘lütfen Filistin ülkesinin bir parçası olun’ diyorum.”

Lieberman bu görüşmede Maale Adumim, Givat Zeev, Gush Etsiyon ve Ariel gibi  büyük yerleşim birimlerinin İsrail devletinin bir bölümü olması gerektiğini ve bunun Filistinlilerle varılacak bir anlaşma ile olabileceğini belirtiyor:

“Sorunun kendisi Abu Mazen’de. Mesele Kudüs de değil. Mesele Abu Mazen’in nihai bir çözümü imzalamak istememesidir. Böylesi bir nihai çözümü imzalayabilmek için farklı bir adam gerekiyor. Öyle bir adam olmalı ki bu zor kararı Arap Dünyasına kabul ettirebilecek biri olmalıdır. Bu öylesine büyük bir karardır ki bütün Arap dünyasını kökünden değiştirebilecek tarihi bir karardır. Abu Mazen’de bu malı halkına pazarlayabilecek güç mevcut değildir.”

Lieberman, Filistin halkını en fazla rahatsız eden konunun Filistin yönetimindeki Yolsuzluklar olduğunun da altını çizdi ve şöyle devam etti:

“Abu Mazen en son ne zaman Nablus ve Tulkarem’i ziyaret etti? Neredeyse 10 yıldır oralara adımını bile atmadı. Buna karşılık bu süre zarfında Londra’yı Paris’i New York’u Moskova’yı defalarca ziyaret etti. O Filisitin’in Başkanıdır ama yapılacak olan ilk seçimlerde hüsran’a uğrayacağından eminim.”

Lieberman’a Abu Amazen’i kimin değiştirebileceği sorusuna ise direkt olarak cevap vermekten kaçındı ama “bugün onu değiştirebilecek insanlar olduğundan eminim” dedi.

Bu röportaj Filistin’de sosyal medyada oldukça tartışıldı ve Lieberman aleyhinde tepkiler oluştu. Özellikle Hamas ve Halk Cephesi örgütlerine yakın olanlar, gazeteyi bile protesto ettiler.

Bir çok kişi, Arapça’da ‘ilişkilerin normalleştirilmesi’ anlamına gelen ”Ayalam A-Tabia” sözünü kullanarak “Düşman ile olan çatışma şayet baskı sonucu dile geliyorsa bu da bir çeşit fikri çatışmadır. Doğaldır ki İsrail ile her türlü normalizasyon yasaktır” diye yazdı. Bazıları da“Düşmanın Savaş Bakanını (savunma Bakanı yerine) kendi basınımızda ağırlamamız ve kendisine yer vermemiz kendi ayıbımızdır. Normalizasyona dur…” dedi.

Yazar : Elior Levi

Tercüme: Rafael Sadi
Odatv.com

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.