anadoluverumelimedya.com

İran’dan Kurtulmuş’a tepki

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “İran’ın izlediği mezhepçi siyasetin Irak’a yansıması” sözlerine İran’dan tepki geldi. Türkiye’nin Tahran büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağıran İran yönetimi açıklamalara ilişkin sert itirazını iletti. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi’de yaptığı yazılı açıklamada, Kurtulmuş’un açıklamalarına tepki göstererek, İran’ın bölgesel ve uluslararası politikasında mezhepçiliğe ve ırkçılığa asla yer olmadığını ifade etti.

Gerilen Ankara-Bağdat ilişkilerinin ardından Başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş’un “İran’ın izlediği mezhepçi siyasetin Irak’a yansıması” sözlerine Tahran’dan tepki geldi.

Reklam alanı

Kurtulmuş’un açıklamalarının ardından Türkiyenin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin İran dışişleri bakanlığına çağrılarak İran’ın açıklamalara ilişkin itirazı kendisine iletildi.

Ulusal Kanal’ın ulaştığı İran dışişleri kaynakları,“Türkiye başbakan yardımcısı Numan Kurtulmuş’un, İran’ın Irak’taki nüfuzuna dair gerçek dışı açıklamalarına ilişkin büyükelçi Rıza Hakan Tekin dışişleri bakanlığına çağrılarak İran’ın yoğun itirazı kendisine iletildi.” bilgisini paylaştı.

İran Dışişlei bakanlığı sözcüsü Behram Kasımi’de Numan Kurtulmuş’un açıklamalarına yazılı bir açıklama ile tepki gösterdi.

Kasımi  yaptığı açıklamada, “İran İslam Cumhuriyetinin manevi nüfuzu, İran’ın komşu ülkelerin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve bağımsızlığına duyduğu saygıdan kaynaklanmaktadır ve bunu anlamak bazı gözlemciler için çok zor olmamalıdır” ifadelerine yer verildi.

İran’ın bölgesel ve uluslararası politikasında asla mezhepçiliğe ve ırkçılığa yer olmadığını belirten İranlı sözcü, açıklamasında “ Bölge ülkeleri bölgedeki çok hassas ve tehlikeli şartları anlamalı, gerginlikleri ve çatışmaları sonlandırmak için adım atmalıdır” uyarısına yer verdi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri ile buluşmasında Irak’taki gerginliğin temel sebebinin Türkiye’nin değil, İran’ın izlediği mezhepçi siyasetten kaynaklandığını ifade etmişti.

Haber: Yakup Aslan/İran
ulusalkanal.com.tr

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.