anadoluverumelimedya.com

AKP’den KHK oyunu

KHK’leri Meclis’ten geçirmek istemeyen, ancak Başbakan Binali Yıldırım’ın liderlerle görüşmesinde verdiği söz nedeniyle komisyon önerisiyle oyalama taktiği izleyen AKP, CHP’nin “Salı günü KHK’ler TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlamazsa komisyon için bizden yanıt beklemesinler” açıklamasını fırsata çevirmeyi planlıyor. “Biz komisyon kuralım, beraber KHK’leri düzeltelim dedik ama CHP yanaşmadı” söylemiyle komisyonu da rafa kaldırmayı düşünen AKP yönetimi, KHK’leri Meclis’ten geçirmeyerek Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası için başvurulmasını da önlemeyi hedefliyor. AKP’nin KHK’lerle ilgili olarak Meclis’te muhalefet partilerinden temsilcilerle komisyon ku§rulması önerisinin ardından TBMM Genel Kurulu’nun karar yeter sayısı bulunmayarak kapanması ve ilk KHK’nin görüşmelerine geçilememesi üzerine AKP ile CHP arasındaki KHK krizi büyüyor. AKP’nin önerisi üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Genel başkanla değerlendirme yaptıktan sonra yanıt verelim” demişti.

Reklam alanı

AKP yöneticilerinin, geçen hafta ilk KHK’nin görüşmelerine devam edileceğini açıklamasına karşın perşembe günü TBMM Genel Kurulu, karar yeter sayısı olmadığı için kapandı. Bu nedenle KHK’nin görüşmeleri gelecek haftaya kaldı. AKP’nin genel kurulun çalışması yönünde bir çaba içinde olmaması üzerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, duruma tepki göstererek, OHAL’in Meclis’e uygulandığını, bu nedenle sorunun yanıtını da beklememelerini söyleyi. Özel, “Önce Meclis’i çalıştırsınlar, devlet adamlığı yapsınlar, o zaman komisyon konuşulur. Kapalı Meclis’te ne konuşacağız.

Kasaptaki ete niye soğan doğransın. Önce dükkânı açsınlar, dükkân kapalı. Meclis 4 gün boyunca AKP darbesiyle askıya alındı” dedi. AKP yönetiminin, pazartesi günü siyasi partilerle KHK komisyonu ile ilgili olarak yeniden bir temas trafiği yürütmesi bekleniyor. CHP’nin komisyona üye vermeme olasılığını “Kendileri bilir” diye yorumlayan AKP yönetimi, CHP’den üye gelmemesi durumunda diğer partilerle komisyonun kurulup kurulmayacağını ise netleştirecek.

KHK’leri Meclis’ten geçirmek istemeyen, ancak Başbakan Binali Yıldırım’ın liderlere söz vermesi nedeniyle “KHK’ler Meclis’te görüşülecek” söylemiyle muhalefeti oyalayan AKP yönetimi, yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne iptal başvurusu yolunun açılması nedeniyle KHK’leri Meclis’ten geçirmek istemiyor. CHP’nin üye vermemesi durumunda “Biz komisyon kuralım, beraber KHK’leri düzeltelim dedik ama CHP engel oldu” söylemini kullanacak olan AKP’nin, CHP’nin de itiraz etmediği ilk KHK dışındaki kararnamelerin görüşmelerini zamana yaymayı planladığı ve daha sonra da tamamıyla Meclis gündeminden çıkarabileceği belirtiliyor.

2 KHK’de süre bitti

OHAL kapsamında çıkarılan ilk 2 KHK için TBMM İçtüzüğü’ndeki 30 günlük süre geçen hafta sona erdi. Diğer KHK’lerle ilgili süreç ise devam ediyor. AKP, içtüzükte kesin hüküm olmasına karşın anayasada bağlayıcı bir ifade olmadığı için KHK’lerin Meclis’ten geçirilmesi gibi bir zorunluluğun olmadığını da savunuyor. AKP yöneticileri, “KHK’ler Meclis’ten geçirilmezse bunun bir yaptırımı yok” görüşünde

cumhuriyet

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.