anadoluverumelimedya.com

‘Rusya yeni bir dünya savaşı hazırlıklarına başladı!’

ABD, Suriye’de yaşanan iç savaşın çözümü konusunda Rusya ile görüşmeleri askıya alırken, Moskova Yönetimi, Batı’nın olası bir saldırısına karşı nükleer savaş hazırlıklarına soyundu.

İngiliz The Mirror gazetesinin haberine göre; Rus medyası ve yetkililer, ABD’nin, Suriye’deki faaliyetleri nedeniyle Rusya’ya saldırı düzenlemek istediğini iddia etti.

Reklam alanı

Cuma günü yetkililer, olası bir saldırı halinde Moskova’nın 12 milyonluk nüfusunu barındırabilecek yeraltı sığınakları yapıldığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı’na ait Zvezda (Yıldız) televizyonunun geçen haftaki başlıklarından birinde, “Amerikalı şizofrenler, Moskova için nükleer silahlarını geliştiriyor” ifadesi kullanıldı.

Washington-Moskova arasındaki ilişkiler Suriye iç savaşı nedeniyle gerilmiş durumda.

Rusya geçen hafta, iki hafta süren çatışmasızlığın ardından, Suriye’nin Halep şehrine bomba yağdırdı.

Şehir, Rusya’nın havadan desteğini alan Esad güçlerinin saldırıları altında…

Suriye ve başta Rusya olmak üzere müttefikleri, muhaliflerin elindeki doğu Halep’i ele geçirmeye çalışıyor.

Kentte 250 binden fazla sivil bulunuyor.

Rusya, hafta sonu “ABD’nin Suriye’ye karşı herhangi bir askeri hamleye girişmesi halinde, bunun sadece bu ülkede değil, bölgenin bütününde korkunç, tektonik sonuçlar doğuracağını” belirtmişti.

RUSYA ANLAŞMAYI ASKIYA ALDI

Tüm bu gelişmeler ışığında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer silah yapımında kullanılabilecek düzeyde zenginleştirilmiş fazla plütonyumu imha etmek için ABD’yle yapılan anlaşmayı askıya aldı.

2000 yılında imzalanan anlaşmanın askıya alındığı kararda ABD, “Rusya’ya karşı giriştiği dostane olmayan hamlelerle stratejik istikrara tehdit oluşturmakla” suçlandı.

BBC Türkçe’nin haberine göre; Rusya’nın da bu duruma karşı “acil güvenlik önlemleri” alması gerektiği belirtildi.

Anlaşmaya göre her iki taraf da, 34 ton zenginleştirilmiş plütonyumu reaktörlerde yakarak yok edeceklerdi.

Rusya Devlet Başkanı Putin Nisan ayında ABD’nin plütonyumu yok etme taahhüdünü yerine getirmediğini söylemişti.

ABD ise iddiayı reddetmiş ve plütonyumu yok etmek için kullandıkları yöntemin anlaşmayı ihlal etmediğini vurgulamıştı.

ABD MÜZAKERELERİ DURDURDU

Dün önemli bir gelişme de ABD cephesinde yaşandı. Washington Yönetimi, Moskova’nın Suriye’deki ateşkes konusunda taahhütlerine uymaması gerekçesiyle, Suriye’de barışı sağlamak amacıyla Rusya ile yürütülen müzakelerin durdurulduğunu açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, “ABD, çatışmaların durdurulması anlaşmasının sürdürülmesi için Rusya ile yürütülen ikili görüşmelere katılımını durduruyor” ifadesini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova ise Washington’ın kararını “üzüntüyle karşıladıklarını” belirtti ancak ABD’yi verdiği sözleri tutmamakla suçladı.

Rus ve Amerikan yetkililerin Suriye’deki cihatçı gruplara karşı hava saldırılarını koordine etmek için İsviçre’nin Cenevre kentinde buluşması planlanıyordu. Ancak Amerikalı yetkililer, ülkelerine geri çağrıldı.

Zaharova “Washington öncelikle, anlaşmanın kilit maddelerinden olan Halep çevresindeki insani durumun iyileştirilmesi sözünü yerine getirmedi. Taahhütlerini yerine getiremeyince sorumluluğu başkalarına atmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Rus sözcü ABD’yi Suriye içindeki cihatçı gruplarla ılımlı muhalifleri ayırmakta da başarısız olmakla suçladı.

ABD geçen hafta Rusya’ya, Halep’teki bombardımanına son vermemesi halinde, ateşkes görüşmelerini durduracağı uyarısında bulunmuştu.

abcgazetesi

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.