anadoluverumelimedya.com

Türk uçakları Suriye’ye dönecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile St.Petersburg’da salı günü yaptığı görüşmede kararlaştırılan “Üçlü Mekanizma” dün Moskova’da ilk toplantısını yaptı. Toplantıda varılan uzlaşmaya göre, Türk savaş uçaklarıyaklaşık 10 ay sonra yeniden Suriye’de IŞİD hedeflerine yönelik hava taarruzlarına katılabilecek.

MOSKOVA’daki toplantıda MİT Müsteşarı Hakan Fidan başkanlığındaki Türk heyetinde, Dışişleri’inden Müsteşar Yardımcısı seviyesinde bir yetkili, GenelkurmayKarargâhı’ndan ve Harekât Başkanlığı’ndan bir askeri uzman yer aldı. St. Petersburg’daki görüşmede alınan karar doğrultusunda kurulan ve Suriye konusunda çalışacak mekanizmanın öncelikli gündemi, Türk savaş uçaklarının Suriye’de IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına katılabilmesi. Geçen yıl 24 Kasım’da Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından Rusya, Suriye’ye karadan havaya S- 400 füzeleri yerleştirdiği için Türkiye, IŞİD’le mücadele koalisyonu içinde yer almasına rağmen füze tehdidi nedeniyle IŞİD’e yönelik hava operasyonlarına katılamıyor.

Reklam alanı

10 AY SONRA YENİDEN

24 Kasım 2015 tarihine kadar sadece 11 kez IŞİD’i hedefleyen hava harekâtlarına destek verebilen Türkiye, daha sonra sınır hattındaki IŞİD hedeflerine karşı sadece Fırtına obüsleri ile çok namlulu roketatarları kullanmak zorunda kalmıştı. “Üçlü Mekanizma” toplantısında uzlaşmaya varılmasından sonra Türk savaş uçakları, yaklaşık 10 ay sonra yeniden Suriye’de IŞİD hedeflerine yönelik hava taarruzlarına katılabilecek. Rusya, Türk savaş uçaklarının ABD liderliğindeki koalisyon gücü kapsamında Suriye Hava Sahası’nı kullanabileceğini Şam yönetimine bildirecek.

HAVADA DA KIRMIZI HAT

İki ülke askeri makamları arasında kurulacak olan koordinasyon mekanizması sayesinde Türkiye ve Rusya, iki ülke uçaklarının sınır hattındaki hareketliliğinden haberdar olacak. Hava sahası ihlali yapılmaması için önceden koordinat ve zamanbildirilecek. Hava sahası konusunda bir sıkıntı yaşanmaması için iki ülke hava kuvvetleri arasında da kırmızı hattın kurulabileceği belirtildi. İki ülke başta IŞİD olmak üzere Suriye içinde radikal unsurlarla ilgili istihbarat toplamada da işbirliğine gidecek. Türkiye, özellikle yerel unsurlarla yüz yüze temasa geçerek topladığı istihbarat bilgilerini koalisyonu oluşturan güçlerin yanı sıra Rusya ile de paylaşmayı planlıyor.

hürriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.