anadoluverumelimedya.com

İtalyan gazetesi: ‘Türkiye-Rusya diyaloğu Batı için bir fırsattır’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, uçak düşürme krizinden 9 ay sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bugün bir araya gelmesi Batı dünyasında bazı endişelere yol açarken, Roma merkezli İl Messaggero gazetesi bunu farklı bir bakış açısıyla değerlendirdi.

Reklam alanı

Gazetenin yazarlarından Marco Gervasoni, baş sayfadan kaleme aldığı “Rusya-Türkiye diyaloğu İtalya için bir fırsattır” başlıklı makalesinde şu ifadeleri kullandı:

“Bazı yorumlar okunduğunda sanki Rusya’da iki ‘tiran’ buluşacakmış, sadece ittifaklar için değil, Batılı ve Avrupalı değerler karşısında düşman bir eksen köprüsü inşa etmeye hazır, otoriterliğe dayalı bir tür siyah taraf gibi anlaşılıyor. Oysa buna, uluslararası istikrar, sorunların çözümü ve AB ile İtalya’nın çıkarları bakımından bir fırsat olarak bakmak lazım.”

“TÜRKİYE VE RUSYA, SURİYE MESELESİNDE ÇÖZÜM BULURSA BU OLAĞANÜSTÜ OLUR”

İki ülkenin, Zarlık ve padişahlıkla yönetildiği dönemlerden beri zorlu ilişkiler içinde olduğunu hatırlatan yazar, bunun Soğuk Savaş’tan sonra bile değişmediğini, Rus jetinin Türkiye tarafından düşürülmesiyle bunun zirveye çıktığını belirtti.

Erdoğan ve Putin’in, Suriye meselesinde zıt kutuplarda yer aldığının vurgulandığı makalede, böylesine iki önemli ülkenin, bu konuda anlaşmaya varabileceği de ifade edildi.
Yazar iki ülkenin, uluslararası senaryonun gerçek kara deliği olan Suriye meselesinde bir çözüm bulmalarının olağanüstü bir şey olacağını da kaydetti.

Türkiye’nin bir NATO ülkesi olduğunu, NATO’nun ise Rusya’yı düşman olarak tanımlamadığına işaret eden Marco Gervasoni, hem jeopolitik hem de ekonomik anlamda Rusya ile gerilim yaşamalarının ve AB’nin özellikle sığınmacılar meselesinde Erdoğan ile ilişkileri bitirmesinin kimsenin çıkarına olmayacağını savundu.

Yazar ayrıca, böyle olması durumunda İtalya olarak bu duruma ilk karşı çıkanlar ve Rusya ile Türkiye’nin Batı sahnesinden çekilmesine engel olmaları gerektiğini de belirtti.

Makalede Türkiye ve Rusya’nın, otonom bir pozisyonda yer alması halinde AB’de İtalya’ya itici bir rol verebileceği de kaydedildi.

“ERDOĞAN ESKİ DÜŞMANINI KUCAKLIYOR”

Ana akım gazetelerden La Repubblica ise, “Erdoğan eski düşmanı Putin’i kucaklıyor: Nankör Batı” başlığıyla bu haberi gördü.

Yüksek tirajlı gazetelerden Corriere della Sera ise, “Erdoğan ve Putin’in yeni rizikosu” başlığının altına, “Bugün Avrupa’nın ve Orta Doğu’nun kırılgan dengelerini yıkan iki lider Rusya’da buluşacak. Esad üzerine yaşadıkları gerilimler sonrası Batı karşısında müttefik oldular ve yeni bir güç eksenini hedefliyorlar” yorumunu yaptı.

turkishnews

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.