anadoluverumelimedya.com

Bakan Çavuşoğlu’dan flaş açıklamalar

Anadolu Ajansı Editör Masası’nda soruları yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,dün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya devlet başkanı Putin ile olan görüşmesini değerlendirdi. Görüşmenin son derece sıcak bir yapıcı ortamda yapıldığını anlatan Çavuşloğlu Rusya ile olan ilişkilerin eskisinden daha iyi hale getirileceğini vurguladı. Çavuşoğlu “24 Kasım hadisesinden sonra ilişkilermiz hasara uğradı. Biz sabırlı olduk, istemediğimiz ve haklı olduğumuz bir hadiseydi. Bunu Rusya aleyhine kullanmadık. Rusya daha duygusaldı, uçağı düşmüştü. Bu nedenle çaba sarf ettik. Tekrar o günlere dönüyoruz. Bundan sonra atacağımız adımlarla daha ileri gideceğiz. ” dedi.

Reklam alanı

İşte o konuşmadan satır başları:

Dünkü görüşmeler son derece başarılıydı, samimi ve yapıcı bir ortamda oldu. Tarihi bir ziyaret oldu.Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Putin’in telefon görüşmesinin ardından, Soçi’de de görüşmelerimizde bir yol haritası belirledik. Burada alınan kararları hayata geçirmeye başlıyoruz.

PUTİN’İN BİR RİCASI OLDU

Ticaret hacmimiz yüzde 43 düşmüş. Bunda ekonomik gerileme de var. Bunu yükseltmemiz lazım. Hedefimiz 100 milyar dolar. Putin, Türk ürünlerinin önündeki engelleri kaldıracağını söyledi. Bizden bir ricası oldu, Rusya’nın ambargo uyguladığı ülkelerin bizim üzerimizden geçmemesi için önlem almamızı istediler. Biz zaten buna müsaade etmeyiz. Diğer taraftan işadamlarına yönelik kısıtlamalar kalkıyor.

DEV PROJELER

Türkiye ile Rusya arasında önemli projeler var biri Akkuyu Nükleer Santrali, diğeri Türk Akımı. Akkuyu için süreç hızlandırılacak. Türk Akımı konusunda fizibilite izni vermiştik. CED raporunu kabul edeceğimizi söylemiştik. Görüşmeler devam edecek ve en kısa sürede Türk Akımı çalışmalarına başlanacak. Batı Akımı’ndan aldığımız Rus gazını ikame edecek. Yılda 16 milyar metreküp gaz gelecek, fazlası TANAP’a bağlanacak. 2018’de bunu tamamlamayı düşünüyoruz, bu gaz Avrupa’ya gidecek. Savunma sanayisi konusunda çalışmaları birlikte sürdüreceğiz. Yansımalarını önümüzdeki günlerde söyleyeceğiz. Kısıtlamaları önümüzdeki günlerde, haftalar aylar istemiyoruz. 9 aylık süreç yeteri kadar etkiledi. Akkuyu, Türk Akımı gibi projeler zaman alacak projeler. Biz de süreci hızlandıracağız.

YURTDIŞINDAKİ FETÖ FİRARİLERİ

Abdullah  Büyük adlı bir FETÖ mensubunun Bulgaristan’a siyasi sığınma talebi Bulgar  makamları tarafından reddedildi. Bulgar makamları iade kararı verdi ve şu anda  Türkiye’ye getiriyoruz.”

milliyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.