anadoluverumelimedya.com

O Müdür Hakkında Flaş Karar!

Bolu Valisi Aydın Baruş, okullarda 10’uncu Yıl Marşı’nın çalınmaması için okul müdürlerine talimat veren İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz hakkında inceleme başlattıklarını açıkladı.

Bolu Valisi Aydın Baruş, sonuca göre soruşturma açılıp açılmayacağına karar verileceğini söyledi. İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz, 10. yıl Marşı’nı geçtiğimiz perşembe günü yasaklatmıştı.

Reklam alanı

Yasağın üzerinden 6 gün geçtikten sonra nihayet müdür Cengiz için inceleme başlatıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz’in, 10. Yıl Marşı’nı yasaklatması üzerine tepki gösteren vatandaşlar, İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde protesto gösteri düzenlemişti. Yapılan protesto gösterisinde polis biber gazlı müdahale bulunmuş, içlerinde milletvekillerinin de olduğu grupta çok sayıda kişi gazdan etkilenmişti.

Basın mensuplarına iftar veren Vali Aydın Baruş, Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz’in 10’uncu Yıl Marşı ile ilgili bazı ifadelerde bulunduğunun iddia edildiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

“Biz bu iddiaları inceliyoruz. Gerçekten bu ifadeler kullanıldı mı? Bu ifadeler kullanıldıysa, kanunlarımız içerisinde suç niteliği taşıyıp taşımadığını inceleyeceğiz. Bu inceleme sonucunda da yapılması gereken bir işlem varsa yapılacak. Ama siz insanları baştan peşin hükümlü olarak suçlu ilan ederseniz, ilan ettiğiniz suçlulara yönelik bir takım eylemlere girişirseniz, orada devlet düzeni, devlet kuralı kalmaz. Kullanılan söylemler hoş değil. Demokrasi gereği size en ters gelen fikirlere bile tahammül etmek gerekmektedir. İncelemeyi başlattık. Bunun sonucunda soruşturma açılıp açılmayacağına karar verilecek.”

İSTİKLAL MARŞI’NA ALTERNATİF BAŞKA MARŞLAR

Vali Baruş, resmi törenlerde İstiklal Marşı’na alternatif olsun diye başka marşlar enjekte etmeye çalışmanın da uygun olmadığını söyleyerek şöyle dedi:

“Kimsenin 10’uncu Yıl Marşı’ndan rahatsızlık duymak gibi bir durumunun söz konusu olmaması lazım. Ancak bu marşın bir takım ideolojik sebeplerle kullanılarak insanlar arasında ayrımcılık yapmak, ayrıştırmak, onları etiketlemek, onların kafalarının nasıl yönde olduğu yönünde yargıya varmak doğru değil. Okullarımızda 10’uncu Yıl Marşı’nın yasaklanması gibi bir durum söz konusu değildir.

Herkes istediği yerde, istediği marşı söyleyebilir. Ancak birileri bu marşı programın içine koymaya çalışırsa, biz tek tipçi bir anlayış içerisinde olmuş oluruz. ‘Bu marşı seviyorsun, bu marşı sevmiyorsun’ diye insanları Cumhuriyet düşmanı ilan etmek, laiklik düşmanı ilan etmek yakışıksız bir durumdur. Bunlar orta çağda insanları aforoz eden, skolastik düşüncenin, kendisi gibi düşünmeyen insanları idama kadar götüren totaliter düşüncenin eseridir. Cumhuriyet hepimizin cumhuriyetidir. 100’üncü yıla gidiyoruz. Hepimiz huzur içerisindeyiz. Bu kazanımları korumak istiyorsak Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi; Fikri hür, düşüncesi hür ve irfanı hür nesiller yetiştirmeliyiz.”

‘GAZLI MÜDAHALE YASALARA UYULMADIĞI İÇİN OLDU’

İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yapılan protesto gösterisinde polisin biber gazlı müdahalesini de değerlendiren Vali Baruş, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nuna göre söz konusu gösteri için Valiliğe 48 saat önceden bilgi verilmesi gerekirken bunun yapılmadığını söyledi.

Vali Baruş, şöyle konuştu:

“Belki başka amaçlarla bu toplantıyı başka yöne kaydırmak isteyenler polisin kurmuş olduğu barikatı kaldırmak ve emniyet güçlerimizi zor durumda bırakmak üzere bazı tatsız hareketler yaptılar. Bunun üzerine de emniyet güçleri tabii ki daha önceden izin alınmadığı için müdahale etti. Emniyet güçlerimiz önceden uyararak müdahale ettiler. Ben kimsenin kanuni bir hakkını kullanırken, böyle bir şeye maruz kalmasını istemem. Ancak istemediğimiz olaylar bizim aldığımız tedbirlerden değil, oradakilerin konulan kurallara, yasalara uymama inadından kaynaklandı.”

‘HERKES İŞİNE BAKSIN’

Vali Baruş, CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan hakkında, daha önce kendisine hakaret ettiği gerekesiyle dava açtığını, Milli Eğitim Müdürü ile ilgili açıklama yaparken de kendisi için hoş olmayan ifadeler kullandığını söyledi.

Vali Baruş, şöyle dedi:

“Adamsan bu Milli Eğitim Müdürü’nü görevden alırsın’ gibi bir ifade kullanmış. Bir defa adamlığın ölçütünü koymak sana düşmez. Adam olmak, ettiğin sözün nereye varacağını iyi bilmektir, hukuk önünde hesabını veremeyeceğin sözler söylememektir. ‘Şu kadar güne kadar görevden aldın, almadın ben senin hakkında gereğini yapacağım’ demiş. Bilmek güzel şeydir, haddini bilmek daha güzel şeydir. Sayın milletvekili ne zaman valileri tayin eden, valileri görevden alan bir mevkiye ulaştı. Herkes işine baksın. Herkes kanunun kendisine verdiği yetkileri kullansın.”

Sözcü

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.