anadoluverumelimedya.com

Safaalan’ı taş ocaklarıyla katletmeye hazırlanıyorlar: 100 hektar ormanı yok edecekler!

Türkiye’nin en güzel havasına sahip olduğu ifade edilen Safaalan mahallesi, granit ocağı ve kırma eleme tesisi tehlikesi ile karşı karşıya.

Doğal yapısı, turizm ve hayvancılık potansiyeli ile Saray’ın yükselen değeri olan Safaalan Mahallesi taş ocağı tehdidi ile karşı karşıya. Tekirdağ Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne ‘çıkarılacak hammadde üçüncü havaalanında kullanılacak’ talebiyle Granit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi için başvuran İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş, Safaalan Mahallesi sakinlerinin, Saray Belediyesi’nin ve Tekirdağ Halk Sağlığı Merkezi’nin görüşü alınmadan, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir k
ararı aldı.

Reklam alanı

SARAY BELEDİYESİ’NDEN GÖRÜŞ ALMADILAR

İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş, Safaalan Mahallesi’nde büyük bölümü ormanlık olan arazide Granit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi açmak için Mayıs ayında Tekirdağ Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne başvuruda bulundu. Proje dosyasını inceleyen Tekirdağ Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Safaalan Mahallesi sakinlerinin, Saray Belediyesi’nin ve Tekirdağ Halk Sağlığı Merkezi’nin görüşü alınmadan hazırlanan dosyayı kabul ederek, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı aldı.

100 HEKTAR ORMANI YOK EDECEKLER!

a1Bu kararı geçtiğimiz günlerde Safaalan Mahallesi Muhtarlığı’na gönderen Tekirdağ Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, ÇED sürecini halktan kaçırarak 100 hektara yakın bir ormanlık alanın üçüncü havaalanı için yok edilmesine onay verdi. Projenin hayata geçmesi durumunda temiz havası, doğal yapısı, turizm ve hayvancılık potansiyeli ile öne çıkan Safaalan Mahallesi, patlatma sesleri ve sarsıntıları ile toz bulutları arasında yaşamaya mahkum edilmiş olacak.

BAŞKAN ÇOBAN: “ORMANLARIMIZA SAHİP ÇIKACAĞIZ”

Projenin halktan ve Saray Belediyesi’nden kaçırılarak hayata geçirilmesinin doğru olmayacağını söyleyen Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, ”Belediyemizden görüş alınmadan Ocağın ve Tesisin açılması mümkün değildir. Hukuksal olarak tüm haklarımızı sonuna kadar arayacağız. Saray Belediyesi, Saray halkının çıkarlarını savunmak, insanlarımızın en iyi şartlarda ve sağlıklı olarak yaşamları sağlamak için var. Bu nedenle ormanlarımıza, su kaynaklarımıza, meralarımıza, Saray’ı Saray yapan bütün değerlere sahip çıkmaya devam edeceğiz” dedi.

“SAFAALAN MAHALLESİ İÇİN YIKIM OLUR”

Safaalan Mahallesi’ne Granit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi kurulmak istenmesine bir tepki de Saray Doğayı Koruma Derneği’nden geldi. Dernek Yönetimi yaptığı açıklamada sürecin yakından takip edildiğini belirterek, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan dosya kurum görüşleri eksik olduğu için baştan hatalı. Büyük bölümü ormanlık alanda bulunan 100 hektarlık bir arazide yılda 15 milyon ton hammadde çıkarmak ve bunu ormanlık alana kurulan tesiste işlemek, Safaalan Mahallesi için büyük bir yıkım anlamına gelecektir. Dernek olarak Güngörmez Mahallesi’nde Kuvarsit Ocağı girişimlerine karşı verdiğimiz mücadeleyi, Safaalan Mahallemizde de vatandaşlarımızla birlikte yürüteceğiz” açıklamasında bulundu.

“TAŞ OCAKLARI İLE ANILMAK İSTEMİYORUZ”

Safaalan Mahalle Muhtarı Mehmet Özmen’de Granit Ocağı ve Kırma Eleme Tesisi projesine karşı olduğunu söyledi. Safaalan Mahallesi’nin daha önce bölgede bulunan taş ocaklarından büyük zarar gördüğünü söyleyen Özmen, “Mahallemiz havası, doğal güzellikleri, tarım ve hayvancılık potansiyeli ile özelikle son dönemde oldukça öne çıktı. Mahallemize kurulacak bir taş ocağı, bölgenin cazibesini tamamen yitirmesine neden olacaktır. Bölgemizde taş ocağı bulunan yerleşimlere baktığımızda adeta hayalet mahallere döndüğünü görüyoruz. Geçtiğimiz yıllarda bu bölgede bulunan taş ocaklarından ormanlarımız hatta vatandaşlarımız bile zarar görmüştü. Aynı durumla karşılaşmamak, Safaalan’ın taş ocaklarıyla değil de güzellikleriyle anılmasını sağlamak için üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız” dedi.

kuzeyormanları

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.