anadoluverumelimedya.com

CHP çadır kentlerdeki skandalların araştırılmasını istedi

HÜSEYİN ŞİMŞEK

Reklam alanı

Antep’te AFAD’a bağlı Nizip çadır kentinde 30, İslahiye çadır kentinde ise 5 çocuğun tecavüz ve cinsel istismara uğradığına ilişkin skandalların ortaya çıkmasının ardından, CHP Antep Milletvekili Akif Ekici TBMM’de araştırma açılmasını istedi. Ekici ve arkadaşlarının meclis araştırması önergesi TBMM Başkanlığı’na sunuldu.

“Cinsel istismar, küçük yaşta evlilik…”

Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergede, “İslahiye’de ortaya çıkan çocuklara yönelik cinsel istismar olayı bunun o kampa has bir durum olmadığını, bütün kamplarda olduğunu ispatlıyor” denildi. 10 ildeki 26 çadır ve konteyner kentte 264 bin 169 sığınmacının yaşadığı hatırlatılarak, “Bugüne kadar geçici barınma merkezlerinde yaşayan Suriyelilerin cinsel istismar, küçük yaşta zorla evlendirilme, seks işçisi olarak çalışmaya veya suça zorlanma gibi tehlikelerle karşı karşıya olduklarına dair pek çok haber, araştırma ve inceleme yapılmıştır. Ancak yetkililer tarafından bu uyarılar her seferinde inkâr edilmiş ve tedbir almaya yönelik girişimde bulunulmamıştır” denildi.

Örneklerle utanç tablosu

Araştırma önergesinde, istismar olaylarından çarpıcı örneklere yer verildi. AFAD kampında kalan 22 yaşındaki Suriyeli evli ve üç çocuklu bir kadının ses kaydı ile ortaya çıkan olayda, 20 gün boyunca yetkili de dahil çok sayıda kişiyle ilişkiye girmeye zorlandığı, şikâyette bulunduğunda ise hiçbir şey yapılmadığı, başka bir kampa gönderildiği hatırlatıldı. Karkamış çadır kentinde kadınların şantajla fuhşa zorlandıkları, jandarma ve AFAD’ın bundan haberdar olduğu, gerekli ve yeterli tedbirlerin alınmadığı da ifade edildi.

“Meclis müdahalesi şart”

istismarlara özellikle Suriyeli kadın ve çocukların maruz kaldığı, her türlü istismarın artarak devam ettiği kaydedilen önergede şöyle denildi:

“Ulusal ve uluslararası basında sürekli ve yaygın şekilde yer alan bu haberlerle ülkemiz, misafirlerine sahip çıkamayan, himayesi altındaki kamplarda insan hakları ihlallerinin sıkça yaşandığı bir ülke profili çizmektedir. Tüm bu nedenlerle AFAD’a bağlı geçici barınma merkezlerinde Suriyelilerin yaşadığı her türlü istismarın araştırılması için bir Meclis araştırma komisyonu kurulması elzemdir.”

birgun

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.