anadoluverumelimedya.com

“18 yaş altı gelin saçı ve damat traşı yapmıyoruz”

Van’da artık kuaförlere, “18 yaş altı gelin saçı ve damat traşı yapmıyoruz” yazılı kağıtlar asılacak.

Reklam alanı

 

YAKA-KOOP, Sabancı Vakfı hibe programları kapsamında desteklenen “Van’da Çocuk Evlilikleriyle Mücadele Projesi” kapsamında üç yıldır köy ve ilçelere ziyaretler gerçekleştiriyor. Proje yürütücülerinden YAKA-KOOP Başkanı Gülmay Gümüşhan, bugüne kadar 57 köy gezdiklerini belirterek kuaförlerin çocuk evliliklerinde oynadığı rolü şöyle anlattı:

 

“Çocuklar evlenmeden önce en son kuaförlerden çıkıyor. Kız çocukları hediye paketi gibi yapılıp adamlara sunuluyor. Birkaç kuaförle görüştüğümde, ‘Biz çok çocuk gelin saçı taradık’ dedi. Bir tanesi telefonunu çıkarıp saçını yaptığı 12 yaşında bir kız çocuğunu bile gösterdi. ‘Bu durum bizi de rahatsız ediyor’ dediler. Biz de kendilerini de yürüttüğümüz projeye dahil etmek istedik ve olumlu yanıt aldık. Bundan sonra çocuklara saç yapan kuaförler hakkında da suç duyurusunda bulunacağız.”

 

‘Düğün salonlarıyla çalıştay düşünüyoruz’

 

Gümüşhan, kuaförlerin yanı sıra gelinlik satan dükkânlar ile düğün salonlarıyla da işbirliği yapacaklarını söyleyerek, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Kuaförlere bu durumu ihbar edebileceklerini söyledik. ‘18 yaş altı gelin saçı ve damat traşı yapmıyoruz’ diye yazabileceklerini söyledik. Bundan böyle kuaförlerin yanı sıra gelinlik satanlarla da çalışacağız. Ayrıca düğün salonlarıyla da çalıştay yapmayı düşünüyoruz. Okul servislerinin camına yapıştırılmak üzere etiketler hazırlıyoruz. Tüm bu kuruluşlar saha çalışmaları sırasında fark ettiğimiz yerler oldu. Çocuk evliliklerinden konuştuğumuz zaman işin içine gelinlik satanlar da var muhtarlar da. Kuaför de var düğün salonu sahipleri de. Tüm bunlar çocukları ölüme götüren halkalar.”

 

KAYNAK: DİKEN / BURCU KARAKAŞ

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.