anadoluverumelimedya.com

Trakya’nın başına yeni bela termik santraller

TRAKYA’da ‘kömür modası’na uyan enerji şirketleri, salgın halinde termik santral projelerine yönelmeye başladılar.
Reklam alanı

Şarköy’den M. Ereğli’ye, İğneada’dan Ergene ilçesine kadar Trakya’nın dört bir noktasında termik santral kurulmak istenmesi Ergene Nehri’nin kirliliğinden sonra bu tesislerin dumanı ve külü de halkı endişelendiriyor.

Türkiye ekonomisinin % 20’si bazı tarım ürünlerinde % 40’a varan oranlarda ürün alınan Trakya’nın ‘kömür belası’ ile buluşturulması bölgenin geleceğinin ‘ölüm ovası’ olacağı endişesini de beraberinde getiriyor.

Enerji Bakanlığı’nın, ‘enerji bölgesi’ ilan etmeye çalıştığı ancak yargı sonucu iptal edilen M. Ereğli’deki tarım alanlarında Kaptan Demir Çelik, termik santral yapımı için dayatıyor.

Çevreciler ise her türlü engellemeye başvuruyor.

Cuma günü M. Ereğli Belediyesi’nin önünde Trakya’daki tüm çevre örgütleri toplanarak “Böyle bir santral istemiyoruz” diye eylem hazırlığına başladı.

Bölgeye santral yapılıp yapılmaması konusunda bir bilirkişi heyeti gelecek; eylem bu heyete tepkileri göstermek için yapılacak.

Ergene ilçesi E-5 üzerindeki Erel Holding’in karton fabrikası enerji ihtiyacını doğalgazdan kömüre dönüştürmek istiyor. Bir ay kadar önce Trakyalılar bu tesisin önünde toplanarak “Termiğe hayır” diye haykırdılar.

M. Ereğli ve Ergene ilçeleri Tekirdağ Büyükşehir sınırlarında bulunuyor. Bölgenin 100 binlik planlarının yapılması Büyükşehir’in yetkisinde…

En büyük endişe ise planların bakanlık eliyle yaptırılması durumunda, sorumluluk Büyükşehir Belediyesi’ne yüklenecek.

O bakımdan bir çevre aktivisti “Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin gelişigüzel termik santral yapımlarına karşı aktif hareket etmesi gerekiyor.

Yani davalar açmak için şimdiden hazırlık yapması gerekir” dedi.

Aynı güzergâh üzerinde Zorlu Enerji’nin benzer bir yatırımı için Kırklareli Valiliği’nin ‘ÇED kararı gerekli değildir’ biçimindeki karar vermesi çevreci örgütlerin büyük tepkisine yol açtı.

Bu konudaki mahkemeler sürüyor.

Yalçın Bayer

Hürriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.