anadoluverumelimedya.com

İran ve Rusya’nın Ortak Türk Dünyası Projesi Yürürlüğe Giriyor

Rusya cumhurbaşkanı başdanışmanı ve Rusya Milletleri Federasyonu Ajansı başkanı İgor Barinov 21 Nisan 2016de kalabalık bir heyetle İran’a gitti. Barinov’a bu ziyarette Rusya dini eğitimler başkanlığından bir heyet ve Başkurdistan ve Kuzey Kafkasya yetkilileri eşlik ediyorlar. Barinov Tahran’a girişinde İran Dinler ve Mezhepler Üniversitesi rektörü Hüccetül İslam Navvab tarafından karşılandı ve bu üniversiteyi ziyaret etti. Adı geçen üniversite İran dini lideri Hameneyi tarafından kurulmuş ve büyük bütçelerle idare ediliyor. Bu üniversitenin amacı Şii olmayan ama Şiiliğe yakın yabancı uyruklu insanları bulup burslu şekilde İran’da okutarak Şii yapmaktır. Bugün Türkiye, Irak, Suriye, Azerbaycan cumhuriyeti, Nijerya ve Kuzey Afrika’dan birçok Alevi, Husi, ve diğer mezhepler mensupları bu üniversitede burslu olarak okumaktalar ve saydığımız ülkelerdeki mezhebi vakıfların seminerleri bu üniversite tarafından finanse ediliyor.
Barinov bu ziyaretinde Rusya’daki Sünni Türkleri işaret ederek şu ifadede bulundu:
“Bizim İran ziyareti sebebimiz burada mevcut İslami eğitimi değerlendirmektir ta ki ona uygun Rusya’da İslami eğitimi modeli oluşturulsun. Bölgede olan aşırıcılık bizi de tehdit ediyor ve bizim sınırlarda ve Orta Asya’da yaşayan Müslümanları etkiliyor. Biz sizin (İranlıların) yardımıyla Rusya’da İslami eğitim merkezleri açmak istiyoruz ta ki bizim Müslümanlar dini eğitim için Mısır, Arabistan ve diğer ülkelere gitmesinler.”
Barinov’un ilk bu ziyareti sonrası İran’ın Rusya’da dini ve İslami merkezler açmasına karar verildi ve bu doğrultuda bir protokol imzalandı. Barinov diğer bir ziyarette İran eski İstihbarat Bakanı ve Cumhurbaşkanı Ruhani’nin İran kavimler ve azınlıklar başdanışmanını ziyaret etti. Bu görüşme sonucunda İran ve Rusya’nın ortak İslami uluslararası konferanslar kararı alındı. Barinov’un görüştüğü diğer isim Oveys Karani İslami Enstitüsü başkanı Hüccetül İslam Dr Modabbir oldu. Dr Modabbir bu görüşmede Rusya’nın İran’a Şiiliği Rusya Müslümanları arasında yayılmasına yardımcı olmasını istedi ve bu doğrultuda Orta Asya’da Şii din merkezlerinin açılmasına karar verildi.

Reklam alanı

kafkassam

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.