anadoluverumelimedya.com

“Toplumsal çöküş kendini gösteriyor”

 

Reklam alanı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, sosyal bozulmalar konusunda hazırladığı raporda toplumsal sorunlarla ilgili tespitlerde bulundu.

Genel Başkan Yardımcısı Karabıyık, toplumun temelini oluşturan sosyal yapılardaki bozulmaların önemli bir sorun olduğunu ifade etti. Toplumsal çöküşün değişik şekillerde kendini gösterdiğini vurgulayan Karabıyık, dağılmış aileler, boşanmalardaki artış ve aile içi şiddetin aile kurumundaki tahribatın doğal sonucu olduğunu ifade etti.

Ekonomik ve sosyal sorunların tetiklediği sosyal bozulmalar nedeniyle suçlanmada da önemli bir artış görüldüğünü ifade eden Karabıyık, “AKP’nin 13 yıllık iktidarının yarattığı tahribata bakıldığında, aile gelirinin borca oranı Aralık 2002 yılında %4.7 iken Aralık 2015’e gelindiğinde %55.2’ye ulaşmış durumda. Aynı dönemde tüketicilerin banka borcu 6.6 Milyar TL’den 381.9 Milyar TL’ye, çiftçilerin bankaya borcu 5.1 Milyar TL’den 61.1 Milyar TL’ye ve bir kilo ekmeğin fiyatı 1.03 TL’den 3.59 TL’ye yükseldi. AKP’nin 13 yıllık tahribatında boşanmalar %37, fuhuş %790, adam öldürme %261, çocukların cinsel istismarı %434, uyuşturucu bağımlılığı %678 ve cinsel taciz %449 arttı” açıklamasında bulundu.

CHP’li Karabıyık ayrıca hırsızlık ve yüz kızartıcı suçlar, kayıt dışı istihdam, kredi kartı borçları nedeniyle cinnet geçirip uygulanan şiddet ve işlenen cinayetler, kadına karşı şiddet, evden kaçma ve cinsel istismar gibi birçok sorunla karşı karşıya olunduğunun da altını çizdi.

Hamilelik ve doğumun yol açtığı sorunlar öldürüyor

Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre erken evlilik ve nişanlılık nedeniyle eğitime devam edemeyenlerin yüzde 97.4’ünün kadın öğrenciler olduğunu ifade eden Karabıyık, 15-19 yaş arası kadınlarda ölüm nedeni olarak birinci sırada hamilelik ve doğumun yol açtığı sorun olduğunu ifade etti.

“Ülkemizde ne yazık ki 181 bin 36 çocuk gelin bulunuyor. Bu evlilikler imam nikahına dayalı olduğundan sayının çok daha fazla olduğunu düşünüyoruz. Kızlarımızı oyun çağındayken anne olmaya zorlayan bu acı durum, ne yazık ki toplum yapısı yüzünden normalleştirip meşrulaştırıyor” açıklamalarını yapan Karabıyık, raporunda ayrıca şu ifadelere yer verdi:

“Neden kadın cinayetleri son 7 yılda %1400 arttı? Bunun altında yatan psikoloji ne? Neden erkekler boşanmak isteyen eşlerini gözlerini dahi kırpmadan öldürüp, namus meselesi diyor? Neden onu öldürmeyi kendine hak görüyor? Bu hissiyatın erkeklerde oluşmasının temeli nedir?” sorularına da cevap arayan CHP’li vekil, “Türkiye’de son yıllarda artan şiddet eğilimine, her yaştan, her cinsten insanın zanlısı veya kurbanı olduğu şiddet, cinayet, yaralama, darp, tecavüz, taciz olaylarına bir bakın. Hepsinin temelinde yıllardır bilinçaltlarımıza işlenen şiddeti öven, kadına yerini bildiren ifadelerin olduğunu göreceksiniz.”

HÜSEYİN ŞİMŞEK

birgun.net

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.