anadoluverumelimedya.com

Sonbaharda seçim varmış

Sonbahar’da bir seçim olması planlanıyor. Bu konudaki haberi Haberler Sütununda da görebilirsiniz.

Reklam alanı

6 Mart günü buradan yayınlanan yazı, noktası ve virgülüne dokunmadan tekrar yayınlanıyor bugün. Durumun aciliyeti nedeni ile.

Mhp Kadınları ve Chp kadınları Ensar ile ilgili suç duyurusu ve imza kampanyası yapıyorlar (bkz. Haberler). Çok güzel. Seslerini duyduğuma çok memnunum. Bütün bu olumsuzlukların arkasında hükümet var, ve o da seçimle başa geliyor. Seçim yazılımı da güvensiz. Bu konuda da seslerini duysam çok mutlu olurdum. Bu olmayacak bir şey mi?

Bu yazılım değişmeli diyen kimseyi görmüyorum. Daha doğrusu sohbet arasında geçiyor, ama harekete geçen kimseyi görmüyorum.

O yazı:

Seçimlerde gündeme gelen yolsuzluklar çeşitli..

Bu konuda çeşitli yazılar yayınlandı. Ancak konusu bilgisayar olanların dahi bazı noktaları göz önüne getiremediklerini görünce, konu son derece güncel olduğu için, ivedilikle, 4 mart tarihli yazıda bahsedilmeyen detaylara eğilmek istedim.

Bir seçim yazılımında neler yapılabileceği konusunda bir örnek sunmak istiyorum. Bütün bunları da bilgisayar konusu ile pek ilgisi olmayanların da kolayca görebilmesi için çok basit bir dille anlatacağım.

Şöyle düşünelim: Bir seçimde önemli olan nedir? Oy sayısı diyeceksiniz. Ancak biraz bakış açınızı değiştirmeniz gerekecek. Oy sayısı değil, bir milletvekili için gereken oy sayısı. İkisi arasında büyük fark var.

Nasıl mı? Bir milletvekilinin bir bölgeden seçilebilmesi için belirli bir miktar oya ihtiyacı var. Mesela İstanbul 1. Bölgeden seçimlere katıldınız ve 90.000 oy almanız gerekiyor. Bu sayı nüfusu az olan yerlerde daha az. Doğudaki bir ilde mesela 5.000 oy almanız yeterli.

Eğer yazılım ile manipülasyon yapmak amaçlanırsa, o zaman bunu yapan doğrudan oy sayıları ile değil, milletvekili için gereken oy sayıları ile ilgilenecek ve sınırlarla oynayacaktır. Eğer A partisinin kazanmasını istiyorsa bütün ülke içinde nerede bu sınırlara en yakın değerlere ulaşıldığını kendisi ve rakip partiler için belirleyecektir. Ve oynamayı bu sınırlarda yapacaktır. Yani bir bölgede, neresi olduğu önemli değil, A partisi mesela 89.900 oy ile kaybetti ise, oraya 100 oy ekleyip az dikkat çekmenin peşine düşecektir. Aynı şekilde rakip parti bir bölgede mesela 90.100 oy aldı ise, o 101 oyu oradan azaltmayı amaçlayacaktır.

Bu işi 80 kere yaparsanız, bu 80 milletvekili eder!

Peki, eğer kullanılan seçim sistemi özellikle de şaibeli ise, o zaman bu durum nasıl kontrol altına alınır?

Alternatif bir değerlendirme yaparak. Yani siz de bir seçim yazılımı üretir ve oyların bütün ülkeden size akmasını sağlarsınız, ve siz de aynı Yüksek Seçim Kurulu gibi bu oyları sayar ve bu sistemin sağlamasını yaparsınız.

Chp bunu yaptı. Emrehan Halıcı yönetimindeki bir ekip bu yazılımı üretti ve bundan 3 seçim önce bu sağlamayı yaptı. Bir sürü yerde itiraz etti, ve bu konuda ne kadar haklı olduğu anlaşıldı. (Sonra Sn. Halıcı Chp’den ayrıldı, ve ben son seçimlerde Chp’nin bu konuda aktif olup olmadığını bilmiyorum).

Sonuç: Chp’nın elinde bir yerli seçim yazılımı var. Ülkenin de bir yerli seçim yazılımına ihtiyacı var. Ben diyorum ki, Chp kendi yazılımının ülkenin yerli yazılımı olarak kullanılması için acil harekete geçsin.

Eğer bu yazılım olmasın deniyorsa, aynı şekilde Tübitak ya da başka bir ekip ivedilikle bir yerli seçim yazılımını gündeme alsın. Bu zor bir işlem değil. Chp bunu 2 ay gibi bir zamanda yaptı. Diğer bir ekip de aynı şeyi yapabilir. (Bu karmaşık bir yazılım değildir, ama büyük bir veri bankasına ihtiyaç duyar. Aslında bir firmanın müşterileri için kullandığı yazılımın bir diğer türüdür)

Eğer bu seçimler bir danışıklı dövüş değilse, seçimlerde yerli yazılım kullanılmasına herhangi bir partinin karşı çıkmaması, bilhassa bu konuyu desteklemesi gerekir.

İvedilikle! Bu kadar değişken bir gündemin olduğu bir ülkede, bu, vatanımız için hayati önem taşıyan bir konudur.

Nevra Ölçer

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.