anadoluverumelimedya.com

Bir köy daha yeşil katliamına karşı ayaklandı

Sezen Yılmaz isimli okur köylülerin isyanını İzmir Kemalpaşa’ya bağlı Dereköy’den bildirmiş. Yöre halkının isyanı ise köylerinde yapılan yeşil katliamına. Okur “İzmir’in en kıymetli tarım arazileri ve ormanlarının içine, evlerimizin 500 metre ile 2 km yakınlarına Türkiye’nin en büyük rüzgar enerji santralleri kuruluyor. İhaleyi alan firma 126 adet ve 125 metre yüksekliğinde devasa türbinler kuracak. 300 yıllık ağaçları kestiler hem de 4-5 bin civarı ağaçtan bahsediyorum” diyor.

KÖYLÜYE “ORMAN YOLU AÇACAĞIZ” DEMİŞLER

Reklam alanı

Sözcü okuru Sezen Yılmaz iddialarına şöyle devam ediyor: “Orman yolu açıyoruz diye gelip köylüyü kandırdılar. Heyelan bölgesi olan köyümüzde enleri 30 metre ile 110 metre arasında yollar açtılar ve heyelan nedeniyle evlerimizin duvarları çatladı. Ege Üniversitesi’nden birçok akademisyenden de öğrendiğimiz üzere bu ormanlar korunması gereken bir tabiata sahiptir. Ayrıca Türkiye’nin en iyi çam ve çiçek balının üretildiği çok nadide bir yöredeyiz.

TOZ NEDENİYLE BAL ÜRETİMİMİZ DÜŞTÜ

Şimdiden kesilen ağaçlar ve açılan yolların tozu nedeniyle geçen seneye nazaran bal sağımında 3′te 1 azalma yaşanmaktadır. Zeytin ve kiraz bahçelerimizin ortasından geçen enerji nakil hatları sorgusuz sualsiz dikilmektedir. 2015 eylül ayından beri sürdürdüğümüz dava sürecinde bugün 2. mahkeme keşif heyeti köyümüzdedir. Daha önce birkaç defa Alsancak’ta ve köyümüzde düzenlediğimiz basın açıklamalarıyla sesimizi duyurmaya çalışıyoruz.

KÖYÜN KADINLARI ÖRGÜTLENDİ

Bu mücadele, Dereköy halkının kadınlarının örgütlü çalışması ve sonuna kadar mücadeleyi sahiplenmesiyle büyümektedir. Ankara’da masa başında sadece rant için birilerine peşkeş çekerek yapılan bu projeler özellikle Ege Bölgesi’ni hedef almıştır.
Ege bölgesi 19-20 Mart’ta İzmir Karaburun Kent Konseyi ve Ege Çep’in düzenlediği ‘RÜZGAR YAŞAMDAN YANA ESSİN. EGE BÖLGESİ RES ÇALIŞTAYI’nda bundan sonra birlikte hareket etmeye karar verilmiştir.

BİZLERE DESTEK VERİN

Ellerinde pankartlarla yollara dökülen köylüler olarak sesimizi duyun diyoruz. Sizlerden ricamız her gün köy kahvesinde mutlaka olması gereken gazetemiz Sözcü’de sesimize ses ve yaşam hakkı mücadelemizde bizlere destek verin.”

Turgut ERAT/ İSTANBUL

sozcu

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.