anadoluverumelimedya.com

Türkiye ile AB arasında yapılan anlaşma yasaya ve ahlaka aykırı

Türkiye ile Avrupa Birliği ülkeleri arasında önceki gün Brüksel’de yapılan anlaşmanın yankıları sürüyor. Bu gece yarısından itibaren Yunanistan’a geçen tüm göçmenlerin Türkiye’ye iade edilmesini öngören anlaşmanın uluslararası hukuka aykırı olduğu iddia ediliyor. Uluslararası Af Örgütü dün yaptığı açıklamada Avrupalı liderleri “laf kalabalığı” yaparak sığınmacı krizine sırtını dönmekle suçladı.

Reklam alanı

Uluslararası Af Örgütü’nün Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen, “Uluslararası hukuka saygı gösterilmesi konusunda verilen güvenceler, pazar gününden itibaren Yunan adalarına varan tüm düzensiz göçmenlerin geri gönderileceği gerçeğiyle bağdaşmıyor. Türkiye, ‘güvenli ülke’ statüsünde değil. Bunun aksini iddia ederek göçmenleri geri göndermek yanlıştır, yasadışıdır ve gayriahlakidir” dedi. Uluslararası kurallar, göçmenlerin “güvenli” kabul edilmeyen ülkelere iadesini engelliyor. Yapılan anlaşmada bu kural, Yunanistan’ın tek başına Türkiye’yi “güvenli ülke” kabul etmesiyle çözülüyor.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ LAZIM’

Öte yandan İtalya Başbakanı Matteo Renzi, varılan anlaşmayı “Gerçekçi, ama gerçekleştirmesi zor” diye niteledi. Renzi, “Umarım göçmen değişimi hayata geçirilebilir. Ancak ben görmeden inanmam. Anlaşma, insan hakları, basın özgürlüğü ve Avrupa’nın temel değerlerine saygı duyulmasını da öngörüyor. Şimdi bunun uygulanıp uygulanmayacağını izleyeceğiz. Bunlar AB’nin kuruluş değerleridir ve bizim kimliğimizi yansıtıyor. Bunların olmadığı bir anlaşma yapılsaydı, bu affedilemez olurdu” dedi.

http://www.sozcu.com.tr/2016/gundem/turkiye-ile-ab-arasinda-yapilan-anlasma-yasaya-ve-ahlaka-aykiri-1144854/

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.