anadoluverumelimedya.com

Erdoğan: 10 Ağustos’ta Türkiye yarı başkanlık sistemine geçti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, güvenlik gerekçesiyle ileri bir tarihe alınan Galatasaray-Fenerbahçe derbisine ilişkin açıklamalarda bulundu

Reklam alanı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TRT tarafından düzenlenen bir programın canlı yayınında konuşuyor.

Bu akşam oynanması planlanan Galatasaray Fenerbahçe derbisinin ertelenmesiyle ilgili konuşan Erdoğan “İşte en son şu anda Galatasaray-Fenerbahçe maçıyla alakalı da aldığımız bazı ciddi istihbarat bilgileri üzerine, önce bir seyircisiz oynatmayı düşündük ama daha sonra yeni bazı istihbaratlar gelince, bu istihbaratla ön alınan bilgilerle örtüştüğünü görünce, bunu her iki kulübün başkanlarıyla da arkadaşlarımız görüşmek suretiyle, ‘bunu ileri bir tarihe erteleyelim’ dediler ve böylece bu maçı da ileri bir tarihe ertelemiş olduk” dedi.

Erdoğan’ın konuşmasının satırbaşları şu şekilde:

Terörün bedelini ağır ödedik. Başbakanlığım döneminde demokratik açılım süreci başlatalım dedik. Baktık ki karşı taraftan tepki alamıyoruz. Bu defa bizler geniş kapsamlı çözüm süreci başlatalım dedik. Süreci tahrik edenler, yazar-çizerler tarafından takdir edildi. Millete rağmen siyaset yapmaya kalkarsanız millet sizi ilk fırsatta cezalandırılır.

DERBİ AÇIKLAMASI
Kabir diye açtıkları yerden silah depoları çıktı. Operasyonlar başladı. 300’ü aşkın şehidimiz var. 1’e 10 onlardan etkisiz hale getirilenler oldu. Süreç kararlılıkla devam edecek. Yani buradan asla taviz vermemiz mümkün değil.Ankara’da yaşananlar var. İstanbul’da yaşananlar var. İşte en son şu anda Galatasaray-Fenerbahçe maçıyla alakalı da aldığımız bazı ciddi istihbarat bilgileri üzerine, önce bir seyircisiz oynatmayı düşündük ama daha sonra yeni bazı istihbaratlar gelince, bu istihbaratla ön alınan bilgilerle örtüştüğünü görünce, bunu her iki kulübün başkanlarıyla da arkadaşlarımız görüşmek suretiyle, ‘bunu ileri bir tarihe erteleyelim’ dediler ve böylece bu maçı da ileri bir tarihe ertelemiş olduk.Türkiye genelinde 2 milyon 700 bin Suriyeli, 300 bin Iraklı var.

OPERASYONLARIN FAYDASI ÇOK FAZLA OLDU
(Çözüm Süreci) Bu iyi niyet, ne yazık ki ciddi manada istismar edildi ve o süreç içerisinde ülkemize ciddi manada bir silah girişi oldu. Çünkü bizim sınırlar biliyorsunuz, çok çok uzun. Sadece Suriye sınırı 911 kilometre. Irak sınırına bakıyorsunuz, Irak sınırı hakeza 350 kilometre, İran sınırı var, bütün buralardan girme şansı var. Bunu da bunlar bu şekilde değerlendirdiler. İşte şimdi bu bütün operasyonlar yapılırken, evlerin bodrumlarından olsun, rögarların altından nasıl silahlar çıktığı, hepsi şu anda ortaya çıkıyor. O bakımdan bu operasyonların faydası çok fazla oldu.

BİZE HER ZAMAN ÇALIM ATTILAR
Schengen konusu bizim aslında çoktan hakkımız. Bizim Avrupa Birliği’ne fiili müracaatımız 1959’dur, resmi 1963’tür ve bu süreç içerisinde bize her zaman çalım attılar. Hiçbir zaman samimi davranmadılar. Şu anda da samimi davranmıyorlar.

DELİKLİ PARALARI ARIYORDUK
Dikkat edin ülkemizde de dünyada da işte ‘Erdoğan gitmeden Türkiye’ye istikrar gelmez’ diyorlar. Ya tamam da şimdi Erdoğan’ın gitmesi veya gitmemesi… Peki 2002’nin sonunda veya 2003’ün başında Türkiye’de Erdoğan’ın başında olduğu bir iktidar mı vardı  Yoktu. Peki Türkiye neredeydi  Veren el miydi, alan el miydi  Alan eldi. Öyle mi  Delikli paraları arıyorduk, acaba bize birileri borç verir mi. Bunu arıyorduk ama vermiyorlardı. Böyle bir durumdaydık.

GÖRECEKSİNİZ DENGELER ÇOK DAHA FARKLI OLACAK
Biz güçlü olmaya mecburuz. Çok çalışacağız, çok gayret edeceğiz. Şu anda kişi başına milli gelirimiz 10 bin dolarsa bu rakam, bizim bir defa hedefimiz neydi  İlk etapta 15 bin dolar, ardından 2023 bunu 25 bin dolara çıkarmamız lazım. 25 bin dolara çıkaracağız göreceksiniz dengeler o zaman çok daha farklı olacak.

FEZLEKELER KONUSU
Bu ülkede siyaset bariyer olmaktan çıkmalıdır. Bu konuda zannediyorum ki Başnbakan’ın açmış olduğu bu yolda ana muhalefette kararını verecektir, onlar da kararı verecekler. Böylece parlementodan doğru karar çıkması lazım .

BAŞKANLIK SİSTEMİ
Bizim ülke olarak zaman kaybetmeye tahammülümüz yok. Gelişmiş ülkeler başkanlık sistemi kullanıyorsa varsa bildikleri. Cumhurbaşkanı farklı bir siyasi anlayışta ve de Başbakan farklı anlayışta olursa olmaz. 10 Ağustos’ta milletim şahsımı cumhurbaşkanı seçti bu fiili olarak yarı başkanlık sistemidir.

Bu kadar genç yaşta bir yerlere gelenler var dünyada, Türkiye’de neden olmasın? Türkiye’de gençliğe hakaret var. On sekiz yaşa seçme hakkını madem veriyoruz, seçilme hakkını da on sekiz olmalı dedik. bunlar içinde o yarışın içinde kendini ispatlayanlar parlemontaya aday olacaklar ve parlementoya girecekler.

FACEBOOK VE TWİTTER
Bu ihtiyacın kullanış şekli önemlidir. Tahrik ve ahlaki değerlerle kullanımıyorsa, korsan olarak kulllanılıyorsa , örneğin Twitter hala Türkiye’de ofis açmamaktadır. Böyle bu durum varken bu gruplar gezi olaylarında ülkemizi kaosa sürüklemişlerdir. Bütün bunlar karşısında tedbirler almak devletin görevidir. Batı ülkelerinde bunları bu kadar rahat kullanamazsınız. Bu konuyla ilgili bazı adımlar atıldı. Bununla ilgili ciddi adımlar atılıyor. türkiye’de kesin tedbirler alındı diyemem. Bu kesinlikle Gezi olaylarında hareketle söyleyeceğim,kamu güvenliğidir. Bunların ne kamu ne kişişel hakları saygısı vardır.

İNSAN HAKLARI
Şu anda Suriye, Irak sınırlarında olanları biliyorsunuz. 3 milyon insan ülkemizde. Almanya’nın ekonomik gücü çok çok üzerimizde ama sığınmacı almıyorlar. Her şeyi bir yana bırakın üç milyon insana bakmaktan başka daha değerli insan hakları olabilir mi?

İstiklal Caddesi’nde yaşanan olaylar, bunların üzerine gidişimiz çok farklı. Benim İsrail Cumhurbaşkanı’na taziye mesajım oldu.Ama bunlar bize düşman olanalrın yayınlar ve sosyal mesajalrında dezendormasyonla bizi biçmeye çalışıyorlar. Bunların böyle bir yetkisi yok ki. Halkım ne diyor yüzde 52 ile Erdoğan’ı Cumhurbaşkanı yapıyor. Mesele bitmiştir. Mesele millete rağmen hiçbir şey olmaz. Biz kendimize güveniyoruz.

EĞİTİM SİSTEMİ
Bizim 76 tane üniveristemiz vardı şimdi 197 tanevar. Bize yanlış iş yapıyorsunuz dediler. Biz ilmi Hakkari’deki öğrencinin ayağına getirdik. Düz okul ve liselerde müdür olmak sieyen profesör var mı doçent var mı diye. Bu da bir reformdur. Mesele inanmak. Dünya’da en iyi kolejlerde profesörler var.Bizde öğretim var eğitim yok.

http://haber.sol.org.tr/turkiye/erdogan-10-agustosta-turkiye-yari-baskanlik-sistemine-gecti-149909

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.