anadoluverumelimedya.com

135 Alman vekilden Erdoğan’a mektup: Yürütmenin yargıya etkisi kaygı verici

Farklı partilerden 135 Alman milletvekili ortak bir metne imza atarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a gönderdi. Türkiye’deki ifade ve basın özgürlüğüne ilişkin kaygıların dile getirildiği mektupta, gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkındaki davaya son verilmesi de istendi.

Reklam alanı

Alman Federal Meclisi’nde grubu olan partilerden 135 milletvekilinin imzaladığı mektupta, Türkiye’de Kürtlerle yürütülen barış sürecine son verilmesi ve ülkedeki ifade ve basın özgürlüğünün durumu nedeniyle ‘derin kaygı duyulduğu’ vurgulandı.

Metinde en çok öne çıkan başlık ifade ve basın hürriyeti. Vekiller bu bağlamda Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkında açılan davaya da bir son verilmesini talep etti.

Dündar ve Gül hakkında MİT TIR’larındaki silah ve mühimmat görüntülerini yayımladıkları gerekçesiyle ‘terör örgütüne yardım, casusluk ve devlet sırlarını ifşa etmekle’ dava açılmış, Erdem ve Gül 93 gün tutuklu kaldıktan sonra Anayasa Mahkemesi’nin hak ihlali kararı vermesi sonucu serbest kalmışlardı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan AYM’nin kararıyla ilgili “Karara uymuyorum, saygı da duymuyorum” demişti.

Dündar ve Gül’ün tutuksuz yargılanmalarına devam ediliyor.

‘Yürütmenin yargıya etkisi kaygı verici’

CDU’dan Frank Heinrich, SPD’den Cansel Kızıltepe, Sol Parti’den Sevim Dağdelen ve Yeşiller partisinden Tom Koenigs’in girişimiyle hazırlanan mektup, bugün kamuoyuna açıklandı.

Başbakan Angela Merkel’in lideri olduğu CDU’nun milletvekili Frank Heinrich, Türkiye’nin mülteci krizi ve ülkedeki terör saldırıları nedeniyle zor günlerden geçtiğinin farkında olduklarını ama özellikle Dündar ve Gül’ün durumunu kaygıyla izlediklerini ifade etti. Heinrich Türkiye’yi basın özgürlüğüyle ilgili imzaladığı metinlere uymaya davet etti.

Cansel Kızıltepe, Dündar ve Gül’ün duruşması öncesinde basın özgürlüğünün önemine dikkat çekmek istediklerini, gelişmeleri kaygıyla izlediklerini dile getirdi.

Brunner, Türkiye’de ‘yürütmenin yargıya etkisinin kaygı verici boyutlara ulaştığını’söyledi, Erdoğan’ı hukuk devleti ilkelerine uymaya davet etti ve Türkiye’de hukuk devleti ilkelerinin istenen ölçüde uygulanmadığını tespit etmenin‘acı’ olduğunu dile getirdi.

Sevim Dağdelen de basın özgürlüğünün durumunu da kaygıyla izlediklerini vurgulayarak, Spiegel Online’ın Türkiye muhabiri Hasnain Kazim’ın ülkeyi terk etmek zorunda kalmasının bu endişeleri artırdığını ifade etti.

Parti liderleri de var

Mektubu imzalayanlar arasında SPD Genel Sekreteri Katharina Barley, Yeşiller Eş Başkanı Cem Özdemir, Sol Parti Eş Başkanı Katja Kipping gibi isimler de var.

http://www.diken.com.tr/alman-parlamentosundan-erdogana-mektup/

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.