anadoluverumelimedya.com

ALPULLU ŞEKER FABRİKASI AÇILIYOR

ÖZGÜN TİRAN – Türkiye’nin ilk şeker fabrikalarından Alpullu Şeker Fabrikası, 3 yıllık aranın ardından yeniden faaliyete geçeceği günü bekliyor.

Reklam alanı

Mustafa Kemal Atatürk’ün direktifiyle 1926’da ülkenin şeker ihtiyacını karşılamak amacıyla üretime başlayan fabrika, 2013’te,Trakya’da çiftçilerin pancar yerine başka ürünlere yönelmesi nedeniyle üretimine ara vermek zorunda kaldı.

Bu yıl çiftçilerin yeniden pancar üretimine yönelmesiyle fabrika, yıl içerisinde üretimine başlayacak.

Kırklareli, Edirne, Tekirdağ, İstanbul ve Çanakkale çiftçisinin ürettiği yaklaşık 200 bin ton pancarı işleyecek fabrikanın üretime geçmesiyle bölgeye yıllık 100 milyon liralık katma değer oluşturması bekleniyor.

Fabrika müdürü Fikri Cömert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Alpullu Şeker Fabrikası’nın sadece Trakya için değil, tüm Türkiye için çok önemli olduğunu söyledi.

Alpullu Şeker Fabrikası’nın Türkiye’nin ilk şeker fabrikalarından olduğunu belirten Cömert, Atatürk’ün direktifiyle kurularak faaliyete başlayan fabrikanın üretimine ara vermesinin üzücü olduğunu ifade etti.

Gece-gündüz demeden köy köy gezdiklerini ve çiftçileri bilgilendirdiklerini anlatan Cömert, “2013’te bölgemizde pancar üretiminin 16 bin tona düşmesiyle fabrikamızın üretimine ara verildi. Çalışmalarımız sonucu üretimimizi 2015’te 60 bin tona çıkarttık. Ancak fabrikamız halen çalışmıyor. 2016’da da fabrikamız çalışmaz ise bir daha çalışmasına imkan yok. Çünkü malzemeler erozyona uğramış durumda. Bu sezon fabrikamızın çalışacağına inanıyoruz. Bir zamanlar 600 bin ton pancar işleyen fabrikamızın tekrar üretime geçmesi için çalışıyoruz. Fabrikamızın üretime geçeceğinden umutluyuz” şeklinde konuştu.

“Üç yıl aradan sonra”

Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Orhan Saltık ise fabrikanın bu yıl üretime geçeceğini bildirdi.

“Uyuyan devin uyanacağına” dikkati çeken Saltık, fabrikanın üretime geçmemesinin Trakya için büyük bir kayıp olduğunu vurguladı.

http://www.trakyaolay.com/haber-29199-alpullu_seker_fabrikasi_aciliyor.html

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.