anadoluverumelimedya.com

Vekil sayısının artması kime yaradı… AKP bunu hesaplamış mıydı?

16 Nisan referandumundaki Anayasa değişikliği ile milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkarıldı. Parlamentoyu etkisizleştiren kararın gerekçesi ortaya çıktı. Vekil sayısının 50 arttırılarak 600’e çıkarılmasından AKP karlı çıkıyor. Seçim analisti Filiz Aydın Koç 1 Kasım seçim sonuçlarına göre AKP’nin 29 vekil daha fazla çıkaracağını açıkladı.

Reklam alanı

85 olan seçim çevresi 87’ye çıkarıldı

BirGüN’den Sebahat Karakoyun’un haberine göre, şaibeli 16 Nisan referandumunun ardından AKP, başta seçim sistemi değişikliği olmak üzere birbiri ardına anayasa değişikliğiyle bağlantılı yeni hamlelere hazırlanırken, YSK de 600 vekil sayısını dikkate alarak seçim çevrelerini yeniden düzenledi. Biri Ankara diğeri de Bursa’da olmak üzere iki kentteki secim çevresi sayısı birer artırılarak, toplam 85 olan seçim çevresi sayısı 87’ye yükseltildi, 35 ilde milletvekili sayısı arttı.

1 Kasım seçim sonuçlarına göre yeni sitemden AKP kârlı çıkıyor

Seçim analisti Filiz Aydın Koç, YSK’nin yeni düzenlemesini dikkate alarak, 1 Kasım seçim sonuçları üzerinden Meclis’teki sandalye sayısı dağılımına yönelik bir çalışma yaptı. Analizde “1 Kasım 2015 Genel Seçimler sonuçları üzerinden, 550 değil de 600 milletvekili çıkacak olsa idi meclisteki sandalye sayısı nasıl değişirdi” sorusuna yanıt arandı.

Aynı sonuça çıksa bile AKP 29 vekil  fazla alıyor 

Analize göre 1 Kasım’daki oy oranı dikkate alınırsa 50 milletvekilinin 29’unu AKP, 6’sını CHP, 6’sını MHP ve 9’unu da HDP kazanıyor. Bu durumda AKP’nin 317 olan milletvekili sayısı 346’ya, CHP’nin 134 olan milletvekili sayısı 140’a, HDP’nin 59 olan milletvekili sayısı 68’e, MHP’nin 40 olan milletvekili sayısı 46’ya yükseliyor.

[Haber görseli]

Filiz Aydın Koç’un, 1 Kasım seçim sonuçlarını dikkati alarak il il yaptığı analiz yukarıdaki tabloyu ortaya çıkarıyor.

cumhuriyet

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.