anadoluverumelimedya.com

YAŞ’ta sürpriz karar: Üç kuvvet komutanı değişti

Yüksek Askeri Şura, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Toplantı 4 saat sürdü. Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları değişti. 30 Ağustos 2017 tarihinden geçerli olmak üzere; 6 general/amiral bir üst rütbeye, 61 albay ise general/amiralliğe terfi ettirildi. 8 generalin görev süreleri bir yıl, 168 albayın görev süreleri ise 2 yıl süreyle uzatıldı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, YAŞ kararlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylandığını açıkladı.

 

Reklam alanı

[Haber görseli]

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısı, Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında Çankaya Köşkü’nde gerçekleştirildi. Toplantı 4 saat sürdü.

İşte Kuvvet komutanlıklarındaki generallerin atama ve terfi listesi

61 ALBAY, AMİRAL VE GENERALLİĞE YÜKSELTİLDİ

YAŞ kararlarına göre; 61 albay, amiral ve generalliğe yükseltilirken, 6 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi. YAŞ kararlarınca ayrıca 168 albayın görev süresi 2 yıl uzatılırken, 8 generalin görev süresi 1 yıl uzatıldı.

Yüksek Askeri Şura kararları şöyle:

“02 Ağustos 2017 tarihinde icra edilen Yüksek Askeri Şura toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general/amiral ve albaylardan; bir üst rütbeye yükseltilecekler, görev süresi uzatılacaklar, kadrosuzluk ve yaş haddinden emekliye sevk edileceklerin durumları görüşülerek karara bağlanmıştır.

30 Ağustos 2017 tarihinden geçerli olmak üzere; 6 general/amiral bir üst rütbeye, 61 albay ise general/amiralliğe terfi etmiştir. 8 generalin görev süreleri bir yıl, 168 albayın görev süreleri ise 2 yıl süreyle uzatılmıştır.

Bir üst rütbeye terfi eden ve görev süreleri uzatılan general/amiral ve albayların, yeni rütbe ve görevlerinin Aziz Milletimize, Silahlı Kuvvetlerimize ve ailelerine hayırlı olmasını dileriz. Büyük bir özveri ve onurla görev sürelerini tamamlayarak aramızdan ayrılacak olan değerli silah arkadaşlarımıza hizmetlerinden dolayı teşekkür eder, aileleri ile birlikte sağlık ve mutluluklar dileriz”

3 KUVVET KOMUTANI DEĞİŞTİ

YAŞ’ta alınan kararla Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanları değişti. Kara Kuvvetleri Komutanı Yaşar Güler, Deniz Kuvvet Komutanı Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz oldu.

CUMHURBAŞKANLIĞI ONAYLADI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın YAŞ kararlarını açıklayarak, Cumhurbaşkanlığı tarafından onaylandığını açıkladı.

DENİZ KUVVETLERİ’NDE BİR İLK

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na ilk kez koramiral rütbesinde bir atama yapıldı. Koramiral Adnan Özbal Deniz Kuvvetleri Komutanı oldu.

Hava Kuvvetleri Komutanı Hasan Küçükakyüz darbe gecesi Moda Deniz Kulubü’nde katıldığı bir düğünden darbeciler tarafından kaçırılmıştı. Medyada Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na Veysel Kösele’nin getirileceğine dair haberler yapılıyordu.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilen Yaşar Güler de, 15 Temmuz darbe girişiminde GenelKurmay Başkanı Hulusi Akar ile birlikte Akıncı Üssü’ne götürülmüştü. Kara Kuvvetleri Komutanı olan Yaşar Güler’in, Orgeneral Hulusi Akar’ın ardından Genelkurmay Başkanı olabilmesi için önü açılmış oldu.

[Haber görseli]

Kuvvet komutanlıklarındaki generallerin atama ve terfi listesi

YAŞ kararlarının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından onaylanmasından sonra Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarında general terfi listesini açıkladı.

Listede 15 Temmuz gazisi Davut Ala da tuğgeneralliğe yükselen albaylar arasında yer aldı.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı general terfi listesi şöyle:

“Tuğgeneral Metin Tokel, kurmay albaylar Muammer Alper, Altan Er, İsmail Şanlı, Zorlu Topaloğlu, Rasim Yıldız, Mehmet Özeren, Özkan Ulutaş, Selçuk Yavuz, Sami Yüksel, Mahmut Altun, Tuncay Altuğ, Mustafa Erkal Kuzuoğlu, Taner Uysal, Taner Sağıroğlu, Özdemir Şan ve Alper Eser. Piyade albaylar Mehmet Kip, Tamer Atay, Davut Ala, Hakan Öztekin, Kemal Kırış, Aydoğan Budakçı, Hakan Yiğittürk, Mustafa Barit, Ersin Altay, tank albaylar Engin Candaş, Uğur Bülent Acarbay, topçu albay Sebahattin Türker, Ahmet İbiş, Kara Havacı Albay Osman Dirmencioğlu, İstihkam Albay Mehmet Rıfat Alkan, Muhabere Albay Zafer Yaşar Celep, Ulaştırma Albay Nurettin Kutluyuva, BKM Albay İsmail Amanvermez, Mühendis Albay Osman Alp, MLY Albay Ahmet Yüzbaşıoğulları.”

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı amiral terfi listesi:

“Tuğamiraller Tayyar Ertem, Kadir Yıldız, kurmay albaylar Ayhan Türker Koçpınar, Yalçın Özkütük, Ayhan Gedik, Şafak Duruer, Yavuz Kılıç, Aykut Manioğlu, İlker Özkan, Mustafa Kaya, Mehmet Cem Okyay, Hakan Ercan, Deniz Albay Taner Gül, Deniz İkmal Albay Fikret Esin, deniz mühendis albaylar Recep Erdinç Yetkin, Mehmet Sarı.”

Hava Kuvvetleri Komutanlığı general terfi listesi ise şöyle:

“Korgeneral Atilla Gülan, Tümgeneral Mehmet Özlü, Tuğgeneral Reha Ufuk Er, Pilot kurmay albaylar Oğuz Okuyucu, Yaşar Kadıoğlu, Fidan Yüksel, Özkan Edip Akgülay, Hava Piyade Kurmay Albay Necati Gündüz, Hava SS Albay Coşkun Uçarcılar, Hava Kont Albay Bekir Erdal Özgenç, Hava İSTH Albay Bülent Çetin, Hava UCB Albay Gürhan Ergülhan, Hava İKM Albay Sadık Uygur.”

 

[Haber görseli]

YAŞAR GÜLER KİMDİR?

1954’te Bayburt’ta doğan Orgeneral Yaşar Güler, 1974’te Kara Harp Okulu’ndan Muhabere Teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1984’e kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığına bağlı muhabere birliklerinde takım ve bölük komutanlığı yaptı.

1986’da Kara Harp Akademisinden mezun olarak Kurmay Subay oldu ve çeşitli karargahlarda Plan Subaylığı ve Şube Müdürlüğü görevlerini üstlendi. Silopi’de İç Güvenlik Tabur Komutanlığı, Bosna-Hersek Türk Tugay Komutan Yardımcılığı, Başbakanlık Askeri Danışmanlığında Proje Subaylığı, NATO Güney Bölge Komutanlığında (Napoli/İtalya) Muhabere Başkan Yardımcılığı, Türk Silahlı Kuvvetleri Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Genelkurmay Tatbikatlar Şube Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

 

[Haber görseli]

ADNAN ÖZBAL KİMDİR?

1958 yılında İstanbul’da doğan Tümamiral Adnan ÖZBAL, ilk ve ortaokul tahsilini tamamlamasını müteakip, 1973 yılında Deniz Lisesi’ne girmiş ve 1980 yılında Deniz Harp Okulu’ndan Teğmen olarak mezun olmuştur.

1980-1981 yılları arasında TCG İSTANBUL, 1981-1983 yılları arasında TCG M.F.ÇAKMAK muhriplerinde Harekat Elektronik Subaylığı, 1983-1985 yılları arasında TCG ŞAHİN II. Komutanlığı, 1986-1987 yıllarında TCSG-22 Komutanlığı görevlerinde bulunan Tümamiral Adnan ÖZBAL, müteakiben 1987-1989 yılları arasındaki Deniz Harp Akademisi öğrenimini tamamlayarak 1989-1991 yıllarında Hücumbot Filosu Hrk. Kısım Amirliği, 1991-1993 yıllarında TCG ŞAHİN Komutanlığı, 1993-1995 yıllarında Genelkurmay İstihbarat Bşk.lığı proje subaylığı görevlerinde bulunmuştur.
1995-1996 yıllarında TCG RÜZGAR Komutanlığı, 1996-1999 yılları arasında Napoli/İTALYA’da STRIKFORSOUTH Karargahında Tatbikat Proje Subaylığı, 1999-2003 yılları arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Başkanlığı Proje ve Mali Program Daire Başkanlığı Proje Şube Müdürlüğü, 2003-2005 yılları arasında 2’nci Hücumbot Filotillası Komodorluğu, 2005-2006 yılları arasında Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Lojistik Başkanlığı, 2006-2008 yıllarında Harekat Başkanlığı görevlerinde bulunmuş, 2008 yılında Tuğamiralliğe terfi etmiştir.

 

[Haber görseli]

HASAN KÜÇÜKAKYÜZ KİMDİR?

Hava Pilot Tümg. Hasan Küçükakyüz (1978-135), 11 Kasım 1957 tarihinde Trabzon/Of’da doğmuştur. Yukarı Kışlacık İlkokulu, Şehit Ahmet Türkan Ortaokulu ve Of Lisesini tamamlayarak 1974 yılında Hava Harp Okuluna girmiş ve 30 ağustos 1978 tarihinde Harp Okulu’nu bitirerek Teğmenliğe nasbedilmiştir.

1978-1980 yıllarında 2’nci Ana Jet Üs K.lığında pilotaj eğitimini takiben 3’üncü Ana Jet Üs K.lığında harbe hazırlık eğitimini tamamladıktan sonra 191’inci Filo kol uçucusu olarak atanmışlardır.

 

 

YILDIRIM’IN KONUŞMASI BASINLA PAYLAŞILDI

YAŞ sürerken Başbakan Yıldırım yaptığı konuşma basınla paylaşıldı.

Yıldırım konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

Geçen yıl ağustos ayında başlattığımız mücadelede güvenlik güçlerimizin tam bir kordinasyon ile yaptığı çalışma gerekli sonucu vermiştir. Mücadele çok anlamlı bir seviyeye gelmiştir.

Güney sınırlarımızdaki ülkelerde mevcut olan istikrarsızlık, otorite boşluğu ve iç savaş, terörle mücadelemizin önündeki en büyük tehdittir. Güvenlik esaslı mücadele devam ederken aynı zamanda ekonomik sosyal rehabilitasyon projelerinin hayata geçirilmesi de hayati öneme sahiptir.

Anayasa değişikliğiyle 94 yıllık yönetim geleneğimizde köklü bir değişikliğe gidilmiştir. Parlamenter sistemden cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçiş olarak adlandırabileceğimiz bu değişiklik, ülkemizin gelecek yıllarını istikrar ve güven bakımından teminat altına alacaktır. Yeni sistem üniter yapıyı daha da tahkim etmiş, sürekli iktidar, kalıcı istikrarı garanti altına almıştır. Bu değişik ülkemizin bulunduğu zor coğrafyada karşılaşabileceği kritik iç ve dış gelişmelere karşı koyabilmek için çok önemli bir imkan sağlamıştır.

ŞURA ÜYELERİ ANITKABİR’İ ZİYARET ETTİ

Şura üyeleri, toplantı öncesi Anıtkabir’i ziyaret etti. Misak-ı Milli Kulesi’nde Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Başbakan Binali Yıldırım şu mesajları verdi:

YAŞ heyeti olarak huzurunuzdayız. Cumhuriyeti muasır medeniyetler hedefine ulaştırmak için kararlılıkla çalışmaya devam ediyoruz. Daha adil bir Türkiye bizim en önemli hedefimizdir. Vatan topraklarını kararlılıkla koruma inancımız her zamankinden daha fazladır. Milletimiz 15 Temmuz’daki cesareti ve kahraman duruşuyla tüm dünyaya asla vesayeti ve esareti kabul etmeyeceğini göstermiştir. Millet idaresinin her türlü vesayetin üzerinde olduğunu milletimiz kanıtlamıştır. Milli irade demokrasiye ve ülkenin bağımsızlığına sahip çıkmıştır. Milletimizin azmi sayesinde ülkemiz bir istikrar adası olarak varlığını sürdürmektedir. Bu şuurla 2023 hedefleri doğrultusunda gerçekleştireceğimiz Yüksek Askeri Şura toplantımızın devletimize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum. Bize bağımsız bir devlet bırakan bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Ruhun Şad Olsun…

TOPLANTIYA KİMLER KATILDI?

Çankaya Köşkü’nde Başbakan Yıldırım başkanlığındaki toplantıya, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Zeki Çolak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal katıldı.
Şura kararları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayını almasının ardından kamuoyuna duyurulacak.

YAŞ 3’ÜNCÜ KEZ ÇANKAYA’DA TOPLANDI

Çankaya Köşkü’ndeki ilk şura toplantısı, Başbakan Yıldırım başkanlığında 28 Temmuz 2016’da, ikincisi 23 Ağustos 2016’da yapılmıştı. Bugün yapılan toplantıyla, Yüksek Askeri Şura üçüncü kez Çankaya Köşkü’nde toplanmış oldu.

cumhuriyet

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.