anadoluverumelimedya.com

Gündem üzerine düşünceler

Nevra Ölçer / Anadolu ve Rumeli Medya

Reklam alanı

Gündemde tek bir konu var. Seçimler. Baskın seçim, erken seçim, niye olduğu tam anlaşılamayan seçim, ya da adına ne derseniz deyin..

Bir kaç gündür bu konuda yazıyorum. Bazı konuları tekrar ediyor da olabilirim, ancak ne kadar kendimi ifade edebildim, tam emin olamıyorum.

357 milyon, ya da 550 milyon, her neyse, Ankara Baro Başkanının ifadesi ile, bütün Avrupa Birliği ülkeleri vatandaşları sayısı kadar seçim pusulası basılmış.

55 milyon seçmen var.

56 milyon pusula basılmış dense idi bunu sorgulayalım dememiz gerekirdi.

Çünkü 60 bin sandık için, 60 bin, hadi bilemediniz 100.000 ek pusula basılması anlaşılabilir bir sayı olabilirdi, ama bir milyon pusulanın açıklaması olamaz idi.

Ben daha önceki seçimlerde sandık görevlisi idim. Orada sabah gidip pusulalara büyük bir titizlikle mühür basıyorduk. Sanırım 1 adet yedek pusula oluyordu en fazla. Bildiğiniz gibi, oy vermeye giden biri bir hata yaptı mı yapacak bir şey de yoktu. Hakkı yanmış oluyordu. Yani herkese bir yedek pusula bulunduralım diye bir konu yoktu. Böyle bir konu olsa idi bile, bu sayı 55 milyon pusula olurdu ki, olasılık teorisine göre oy verenlerin yüzde kaçı hata yapabilir diye hesaplansa, bu herhalde en fazla % 5 gibi bir orana denk gelir, bu da 2-3 milyon arası bir sayı olurdu.

Eğer 300- 500 milyon pusula basılıyorsa bunun nedenini keşfetmeden kimse kendini seçime hazır hissetmesin derim. Bunu sorgulamamak, hatta çok ciddi şekilde sorgulamamak, sorumsuzluktur!

***

Chp’li 15 vekil İyi Parti’ye geçti. Türk demokrasi tarihi içinde yer alan bir hareket oldu bu.

İçinde bulunan çıkmaza bir çözüm olarak atılan bu adım çok kişinin yüzünü güldürdü.

Ancak kendime bir takım şeyler sormadan da edemiyorum.

Sn. Akşener a,b,c planlarımız var diyordu.

Bugün basında yer aldığına göre Sn. Bahçeli daha önce grup toplantısında bu ihtimalden bahsetmiş. Yani hiç akla gelmeyecek bir olay değilmiş bu demek. Buna rağmen ve göstergelerin iktidarın aleyhine dönmeye başladığı bir dönemde  iktidarın kendine güvenip seçim kararı alması acaba bilmediğimiz bir takım konular içeriyor olabilir mi diye düşünüyorum. Yani iktidarın neye güvendiğini muhalefet biliyor mu diyorum. Bu kadar sıkıntılı seçimler geçti. Bu kritik seçim bu konuları bilmeden seçime girmeye hazırlanan muhalefet için büyük risk teşkil eder.

Bu olay Chp’ye 15 milletvekiline mal oldu ama, seçimlerde muhtemelen bu sayı ikiye katlanarak dönecek kendisine.  Yani bu iki partinin ittifakı seçmen gözünde her ikisine de kazandırdı. Chp kocaman bir artı puan aldı.

***

Sonuç olarak muhalefetin kendine fazla güvenip tedbiri elden bırakmaması hayati önem taşıyor. Bu tedbir alınması gereken konuların içine 550 milyon pusula, yaşayan ölüler, yabancılara verilen kimlikler gibi konular da giriyor. Mühürsüz oylar zaten kabul edilemez. Cümleyi kurarken bile rahatsız oluyorum. Hukukçuların bu konuda seslerini hiç kesmemeleri lazım.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.