anadoluverumelimedya.com

ABD senatosu üyeleri: Saldırı gayrimeşru

ABD Başkanı Donald Trump’ın Dışişleri Bakanlığı’na aday gösterdiği CIA Başkanı Mike Pompeo, Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nda ifade verdi. Oturum bir takım savaş karşıtı göstericilerin, “savaşa hayır, daha fazla savaş istemiyoruz Pompeo” sloganlarıyla başladı. Sorgulamada ağırlıklı olarak senatonun onayı olmadan Suriye’ye saldırmasını eleştiren senatörler, ABD halkının Trump yüzünden savaşa sürüklenmek istemediğini belirttiler.

Reklam alanı

Senatörler, defalarca kez Trump’ın Suriye konusunda diplomasiden ve yasal zeminden uzak, tutarsız davranışları hakkında duydukları endişeyi dile getirdi. ABD Başkanı Trump’ın, Suriye konusunda attığı tweetleri ve alaycı yaklaşımını eleştiren senatörler, Başkanın sözlerini ve eylemlerinde dikkatli olması gerektiğini bunun küresel anlamda sonuçlar doğuracağını belirttiler. ABD’ye karşı bir saldırı ve bir saldırı tehdidi olmadan askeri hamlelerde bulunmanın yasal zemini olmadığına da vurgu yapan senatörlerin kongrede aktardıkları görüşleri ve Mike Pompeo’ya yönelttikleri soruların bazıları aşağıda.

BOB MENENDEZ: “Biz sizden. savunmanın ilk aşamasında evlatlarımızı savaşa göndermeye karşı sağlam bir diplomasi yürütmenizi bekliyoruz. Bunun için önce sıkı bir diplomatik topluluk gerekli. Size şunu sormalıyız. Siz sağlam bir diplomasi mi yürüteceksiniz yoksa bizi gereksiz ve bedeli ağır savaşlara mı sürükleyeceksiniz. Trump’a karşı durup yanılıyorsun mu diyeceksin yoksa evet efendim mi diyeceksin? Amerikan halkı bu başkanın bizi savaştan savaşa sürükleyeceğinden korkuyor.”

SURİYE’YE SALDIRI İÇİN YASAL GEREKÇE YOK

 

TIM KAINE: “2014 yılında Obama, Kongre’den Suriye’ye askeri operasyon gerçekleştirmek için onay istedi. Siz bunu Beyaz Saray’da desteklediniz. Ben burada, Senatoda destekledim. Komite bunu destekledi. Şimdi Başkan Trump, Kongre onayı olmadan Suriye’ye saldıracağını söyleyen tweetler atıyor. Bildiğim kadarıyla Suriye ABD’ye karşı bir savaş ilan etmedi. Kongre, Başkana Suriye’ya karşı savaşta yetki verdi mi? Savaşa girmek için hem ülke içinde hem uluslararası alanda yasal bir gerekçe olmalı.”

RAND PAUL: “Ortadoğu’ya kaos getirdik. Hala Irak savaşının sonuçlarını yaşıyoruz. Başkanınız şunu açıkça söyledi. “Irak savaşı, şimdiye kadar alınmış en kötü karardı”. Suriye krizine dahil olma konusuna defalarca kez karşı çıktı. Bu konuda doğru içgüdülere sahip olduğunu düşünüyorum. Başkanın aslında gerçekten karşı olduğu, sonsuza kadar Afganistan’da kalmak, bir başka Irak savaşı, onay olmadan Suriye’yi bombalamak gibi konularda yanında duracak mısınız? Yoksa savaşın gerekliliği konusunda yönlendirmeler de mi bulunacaksınız?”

CORKER: “Somut bir örnekle şunu sormak istiyorum; 59 TOMAHAWK saldırısı gerçekleştirmek için Kongrenin onayı olması gerektiğini düşünüyor musunuz?”

CHRISTOPHER MURPHY: “Başkanın Suriye’yi saldırmak için kongre onayı alması gerekmediğini söylediniz. Bunu yapabilmesi için nasıl bir yasal yetkisi olabilir? Yani bunun sınırı nedir? ABD’ye yönelik bir saldırı olması gerekmiyor mu? Suriye’den ABD’ye bir saldırı olmadı değil mi? Ve Suriye rejiminden ABD’ye yönelik bir saldırı tehdidi de yok değil mi?”

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.