anadoluverumelimedya.com

Yurt sathında eylem hazırlığı

AYDINLIK / ANKARA

Reklam alanı

14 Şeker fabrikasının satılmasına karşı işçiler, pancar üreten çiftçiler, nakliyeciler, besiciler ve esnaflar birlikte hareket ederek fabrikaların satışına karşı yurt sathında eylem hazırlığı yaptıkları öğrenildi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer şeker fabrikalarını satmak için 10 yıldır modernleşme çalışması yapılmadığını açıkladı.

Hükümet, 14 şeker fabrikasını satmak için harekete geçerken satışı yapılacak şeker fabrikalarının bulunduğu il ve ilçelerde tepkiler giderek büyüyor. Fabrikaların satışına karşı yerelde başlayan tepkiler yurt sathına yayılırken henüz satış kararı çıkmayan fabrikalarda ve bu fabrikaların çevresindeki çiftçilerde de hareketlilik başladı. Fabrikaların bulunduğu il ve ilçelerde başta Şeker-İş Sendikası ve pancar üreticileri öne çıkarken bunlara nakliye esnafı ve diğer demokratik kitle örgütleri de destek vereceklerini açıkladı.

SATIŞA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Bor Pancar Ekicileri Kooperatifi yöneticileri, sendika temsilcileri, oda başkanları, kitle örgütleri yöneticileri ve çiftçi temsilcileri, Niğde Bor Şeker Fabrikası için bir araya geldi. Bor Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Orhan Baykal, kooperatiflerine üye 42 bin çiftçinin bulunduğuna dikkat çekerek, şeker fabrikalarının kapatılması için başlatılan süreçte, kendilerinin de boş durmadığını ve harekete geçtiklerini belirtti. Çiftçiler olarak şeker farikalarının satılmasına karşı olduklarını anlatan Baykal, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler, meslek odaları ve çiftçiler olarak birlik ve beraberlik içinde bu süreci tersine çevirmeye gayret göstereceklerini ifade etti. Baykal, “Binlerce çiftçiyi olumsuz etkileyecek olan şeker fabrikalarının satışı bu kadar basit olamaz. Fabrikaların satılmasına müsaade etmeyeceğiz” dedi.

TÜM KESİMLERİ SIKINTIYA SOKACAK

Türk-İş Bölge Temsilcisi ve Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Celal Tuğrul da şeker fabrikalarının özelleştirilmesi ve dolayısıyla kapatılmasına yol açılmasının, sadece işçi ve çiftçiyi olumsuz etkileyen bir durum olmadığını, dolaylı olarak toplumun tüm kesimlerini sıkıntıya sokacak bir uygulama olduğunu belirtti.

Toplantıda, süreç içerisinde yapılacak toplantıların ardından, şeker fabrikalarının kapatılmasına karşı başlatılan mücadele kapsamında belirlenen eylem planının uygulanacağı ve plana toplumun tüm kesimlerinin davet edileceği ifade edildi.

 

Toplantıya katılan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yapılan toplantının şahsa veya partiye ait bir toplantı olmadığını tüm üreticilerin, işçilerin, esnafın toplantısı olduğunu vurguladı.

BİLEREK MODERNİZE EDİLMEDİ

2001 yılında çıkarılan Şeker Yasası’nın ardından, şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamında satışına kadar geçen süreçle ilgili değerlendirme yapan Gürer, “Tüm şeker fabrikalarının mevcut hallerini biliyorum. Satış sürecine taşımak için 10 yıldır şeker fabrikalarında yeterli modernizasyon sağlanmadı” diye konuştu. Özelleştirme kapsamında şeker fabrikalarının 5 yıl süreyle faaliyetlerini sürdürme zorunluluğu getirildiğine değinen Gürer, “Bana göre bu 5 yıllık süreç, 2019’da yapılacak seçimlerin ertesi günü sona erecektir. Çünkü bu ülkeye nişasta bazlı şeker (NBŞ) dayatılmak isteniyor” ifadelerini kullandı.

Şekerpancarının stratejik bir ürün olduğunu vurgulayan Gürer, fabrikaların satılmasını istemediklerini, modernize edilerek geleceğe taşınmasından yana olduklarını dile getirdi.

AKP ÖRGÜTLERİ: SATIŞI DURDURUN

Bu arada şeker fabrikalarının satış kararı sonrasında yaşananlar ve halktaki tepki AKP örgütlerini de rahatsız etti. Bulundukları il ve ilçelerde parti farkı gözetmeksizin herkesin fabrikaların satışına karşı olduğunu kaydeden AKP yöneticilerinin, AKP genel merkezi ile yaptıkları görüşmelerde seçim öncesinde alınan bu kararın seçim sonuçlarını etkileyecek boyutta olduğunu söyledikleri öğrenildi. Edinilen bilgiye göre; AKP yerel yöneticileri hükümetten satışı bir an önce durdurmalarını istedi.

AKP VEKİLLERİ RAHATSIZ

AKP milletvekilleri de gelişmelerden rahatsız. Fabrikaların bulunduğu illerin milletvekillerinin genel merkeze ve hükümet üyelerine giderek, “Satışa çıkan fabrikaların olduğu illerin çoğu AKP’nin en güçlü olduğu iller. Ama şu anda AKP’ye oy verenler bizlere saldırıyor. Halkın elindeki ekmek giderse biz de gideriz. Tam da seçim öncesi ayağımıza kurşun sıkıyoruz” tepkisi gösterdikleri öğrenildi.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.