anadoluverumelimedya.com

Tümamiral uyardı: İtalya ve Fransa’yı Kıbrıs’a çekmeye çalışıyorlar

ERSİN EROĞLU/ Aydınlık

Reklam alanı

Bugün Türk haber ajanslarından Kıbrıs’ta Rumlar adına çalışma yapan İtalyan ENI şirketine bağlı Saipem 12000 ile Türk savaş gemileri arasında çarpışma olacağı ve bunun son an da önlendiği yönünde haberler servis edildi.

Haberde Türk savaş gemisinin Saipem 12000 gemisine doğru yöneldiği ve gemi kaptanları arasında yaşandığı iddia edilen diyaloglara da yer verildi. Habere göre, Saipem’in kaptanı, Türk savaş gemisinin kaptanına, “Önümüzden çekilin yoksa birlikte batacağız” diye çağrı yaptı. Türk savaş gemisinin kaptanı ise “Hızımızı ve rotamızı kontrol edemiyorum”karşılığını verdi.

Bunun üzerine ‘Saipem 12000’in kaptanı, “Hızınızı ve motorunu kontrol ediyorsun. Ben bunu açık gözle görebiliyorum” dedi.

Servis edilen haberde bu gelişme üzerine NATO’nun Akdeniz’de bulunan bir firkateynini, Saipem 12000’i koruma amacıyla bölgeye gönderdiği de öne sürüldü.

Tüm bu iddiaları emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ile konuştuk.

Gürdeniz, “Yaşandığı iddia edilen söz konusu olayın gerçek olduğuna inanmamız mümkün değil” derken, durumu şu şekilde özetledi: Böyle haberler, Türk donanmasını saldırgan gösterir. Rum tarafının ne denli sıkıştığının bir başka göstergesi…

İşte Cem Gürdeniz’in değerlendirmelerinin satırbaşları:

‘ENI 3 NUMARALI SAHAYA GİRMEYECEĞİNİ AÇIKLADI’

 

“Türk savaş gemisi komutanları ancak kendilerine angajman yetkisi verildiğinde bu hakkı kullanırlar. Saipem 12000 zaten Greko Burnu açıklarında yapılan ikazlar sonucu demirlenmiş durumdaydı. Türkiye’nin haklı hamleleri sonucu gemiyi kiralayan İtalyan ENI firması ‘3 numaralı sahaya girmeyeceğini ve geri döneceğini’ resmen deklare etti. Bu durumda bir Türk savaş gemisi komutanı kendi kendine karar verip Saipem 12000 üzerine neden gemisini sürsün!

‘AMAÇ: İTALYA VE FRANSA’YI İŞİN İÇİNE ÇEKMEK’

Amaç, bölgede periyodik olarak varlık gösteren ve Lübnan açıklarında devam eden UNIFIL harekatına destek veren deniz görev grupları ile eğitimler yapan İtalyan ve Fransız gemilerini bu kanunsuz sürecin içine çekmek.

‘TÜRK DONANMASINI KARŞILARINA ALAMAZLAR’

Hatırlanacağı üzere Kasım ayında da aynı maksatla gelen Fransız savaş gemisi Jean de Vien firkateyni içinde aynı senaryolar üretilmiş ve ‘Fransa Totale firmasına 6 numaralı sahada koruma sağlayacak’ denmişti. Gemi Türk donanması ile değil bir kriz yaratma, aksine eğitim yapıp güneye indi. Kim kimi aldatıyor. NATO üyesi bir ülke Kıbrıs için Türk donanmasını karşısına alabilir mi?

Şimdi de bölgedeki İtalyan Zefirro firkateyni için aynı senaryo üretiliyor.

O nedenle bu tip haberlere itibar edilmemelidir. Türk basını da bu tuzaklara düşmemelidir.”

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.