anadoluverumelimedya.com

Gölge kabine başarabilir mi?

Yaşar Aydın / Birgün

Reklam alanı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisini 2019 seçimlerine taşıyacak kurmay heyeti de oluşturdu. Kurultay sonrası oluşan MYK’de ilk kez isimler tartışma konusu olmadı. Bu kez öne çıkan gündem, yeni oluşturulan genel başkan yardımcılıkları oldu. Doğa Hakları, Eğitim Politikaları, Hukuk Politikaları, Sosyal Politikalar ve Kamu Diplomasisi yeni oluşturulan genel başkan yardımcılıkları oldu. Kemal Kılıçdaroğlu’nun genel başkan yardımcılıklarında yaptığı bu değişiklikler aynı zamanda 2019 seçimlerinde izleyeceği muhalefet hattına dair de ipuçları veriyor.

Neler değişti?

Kemal Kılıçdaroğlu bazı genel başkanlıklarını ayırırken bazı yeni genel başkanlıkları da oluşturdu. Bu anlamı ile beklenmedik bir hamle yaptığını söyleyebiliriz. Ama MYK listesinde ‘büyük sürpriz’ diyebileceğimiz neredeyse hiçbir isim yoktu. Yenilerin de büyük çoğunluğu az çok tahmin edilen isimlerdi. Belki Tekin Bingöl’ü ayrı tutmak mümkün. Kurultayın neredeyse her aşamasını örgütleyen Tekin Bingöl, bugüne kadar çok çalışmadığı ve örgütle çok teması olmayan İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi. Bingöl’ün, MYK’de kalmasına rağmen daha etkisiz bir pozisyona çekildiğini söyleyebiliriz.

Toplumsal muhalefet alanları dikkate alındı

MYK’de yeni başkan yardımcılıkları tarif edilirken AKP iktidarının en çok tahrip ettiği alanların dikkate alındığını görebiliyoruz. Doğa Hakları Gülizar Biçer Karaca’nın sorumluluğuna verilirken, Muharrem Erkek Hukuk Politikaları, Lale Karabıyık Eğitim ve Faik Öztrak da Sosyal Politikalar alanında genel başkan yardımcılığı görevini yürütecek. Bu yeni başkan yardımcılıklarından da anladığımız kadarı ile CHP önümüzdeki günlerde başta eğitim ve doğa alanında yaşanan tahribatlara karşı daha yoğunlaşmış bir faaliyeti önüne koymuş durumda.

Yine Kemal Kılıçdaroğlu’nun Türkiye’nin en önemli sorunlarından biri olarak tanımladığı yoksullaşmaya dair çalışmaları da partinin ekonomi alanında en yetkin isimlerinden biri olan Faik Öztrak’a emanet etmeyi doğru buldu. Öztrak’a başta emekliler ve genç işsizler olmak üzere toplumun geniş yoksul kesimlerine dair raporların hazırlanması görevi verilmiş bile.

Türkiye’yi dünyaya Çeviköz anlatacak

Ünal Çeviköz’ün, Kemal Kılıçdaroğlu’nun PM’de en çok görmek istediği isimlerden biri olduğu biliniyor. Çeviköz, kura ile de olsa PM’ye girmeyi başardı. Ardından da ismini MYK’de gördük. Kılıçdaroğlu, CHP’nin genel başkanı olduğundan bu yana Batı kamuoyuna partisini ve fikirlerini anlatmak için yoğun bir çaba harcıyor. Anlaşılan o ki bu çaba bundan sonra daha programlı bir şekilde emekli büyükelçi Ünal Çeviköz tarafından yürütülecek. AKP hükümetinin neredeyse vazgeçtiği kamu diplomasisi artık CHP tarafından yürütülecek. CHP, dünyaya bir yandan Türkiye’nin sadece AKP’den ibaret olmadığını anlatırken diğer yandan da partisinin fikirlerini Batı’ya anlatmaya çalışacak.

Gölge kabine fikri

Parti yöneticileri, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun MYK üye sayısını artırmasındaki amacın tek başına daha aktif bir muhalefet etmekle sınırlı bir hamle olarak anlaşılmaması gerektiğini söylüyorlar. Kılıçdaroğlu’nun bu değişiklikle, bir anlamı ile iyice işlevsiz hale gelen Bakanlar Kurulu karşısında kendi ‘gölge kabinesini’ kurmuş olduğunu ifade edenlerin de sayısı az değil.

Çok çalışması lazım

Konuşma fırsatı bulduğumuz, partide çeşitli dönemlerde görev almış birçok deneyimli isme göre bu dönem Kemal Kılıçdaroğlu’nun son şansı. Eski genel başkan yardımcılarından bir isim, “Kılıçdaroğlu, hem AKP karşında başarılı olmak için son şansını hem de parti örgütünün verdiği krediyi yenilemek için son şansını kullanıyor” diye özetliyor.

Kongre günü yaşananlar, Muharrem İnce’nin devam eden çıkışları ve Selin Sayek Böke ile arkadaşlarının başlattığı çizgi tartışmasının gördüğü ilgi yukarıdaki tespiti doğrular nitelikte. Kılıçdarolu da mazeretinin kalmadığının farkında.

Ama handikapları da yok değil. Dışarıdan bakınca ortak çalışma deneyimleri olmayan ve daha önceki beyanlarından birçok konuda farklı düşündüğünü bildiğimiz isimlerin, sorumluluk alanları bu kadar iç içe girmişken birbirlerinin ayağına basmadan nasıl ilerleyecekleri merak konusu.

***

‘A takımı belirlendi’

CHP’de Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyeleri belli oldu. Basınla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olan Tuncay Özkan, Kılıçdaroğlu’na rakip olan Muharrem İnce’nin PM listesinde yer almıştı. CHP’de Parti Örgütünden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na Bülent Tezcan’ın, Genel Sekreterliğe ise Akif Hamzaçebi’nin getirilmesi dikkat çekti.

MYK’deki diğer isimler ve görevleri ise şöyle:

Bilim Yönetim Ve Kültür Platformu- Fethi Açıkel

Bilgi Ve İletişim Teknolojileri- Onursal Adıgüzel

Dış İlişkiler- Öztürk Yılmaz

Doğa Hakları- Gülizar Biçer Karaca

Ekonomi Politikaları-Aykut Erdoğdu

Eğitim Politikaları- Lale Karabıyık

Halkla İlişkiler- Gamze Akkuş İlgezdi

Hukuk Politikaları- Muharrem Erkek

İdari Ve Mali İşler-A. Haluk Koç

İnsan Hakları- Tekin Bingöl

İşçi Sendikaları- Meslek Odaları Ve Siviltoplum Kuruluşları- Veli Ağbaba

İşveren Sendikaları Ve Odalar- Çetin Osman Budak

Kamu Diplomasisi-Ünal Çeviköz

Sosyal Politikalar- Faik Öztrak

Yerel Yönetim Politikaları- Seyit Torun

Böke reddetti

Öte yandan Kılıçdaroğlu’nun, PM listesine aldığı eski Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke’ye MYK üyeliği teklif ettiği, ancak Böke’nin teklifi reddettiği öğrenildi.

Böke, kurultay öncesinde İlhan Cihaner’le birlikte “sol manifesto”ya imza atmıştı.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.