anadoluverumelimedya.com

Emekli Amiral Gürdeniz: Akdeniz’de kararlılığımızı test ediyorlar!

Ersin Eroğlu

Reklam alanı

Ege’de Kardak kayalıklarıyla ilgili Yunanistan ile yaşanan gerilimin ardından şimdi de Kıbrıs Rum Yönetimi’nden kaynaklı bir gerilim Akdeniz’de yaşanıyor. Önceki gün akşam saatlerinde 3. parseldeki doğalgaz çalışmaları için bölgeye gelen sondaj gemisi, Türk donanmasına bağlı devriye görevi yapan bir savaş gemisi tarafından engellendi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise bugün partisinin grup toplantısında yapmış olduğu konuşmada yaşanan bu gelişmlerle ilgili şu ifadeleri kullandı:“Sanılmasın ki Kıbrıs açıklarındaki doğalgaz arama ve Ege’deki kayalıklarla ilgili fırsatçı girişimler dikkatimizden kaçıyor. Kıbrıs’ta ve Ege’de haddini aşanları yanlış hesap yapmamaları konusunda buradan ikaz ediyoruz.”

Türkiye’nin Afrin’e yönelik başlatmış olduğu Zeytin Dalı Harekatı devam ederken GKRY’nin Akdeniz’deki 3. parselde yapmayı planladığı doğalgaz çalışmasını emekli Tümamiral Cem Gürdeniz Aydınlık’a değerlendirdi. Gürdeniz, yaşanan bu gelişmelerle ilgili “Türkiye’nin kararlılığını tespit etmeye çalışıyorlar” derken Türk donanmasının sondaj çalışması yapmak isteyen Sapiem 12000 adlı sondaj gemisini engellemesi için “Türkiye, doğru ve yerinde adımları atmaktadır” dedi.

İşte Gürdeniz’in açıklamalarından satırbaşları:

‘TÜRKİYE’NİN KARARLILIĞINI TEST ETMEYE ÇALIŞIYORLAR!’

“Doğu Akdeniz’de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin (GKRY), önceden ilan etmiş olduğu 3 numaralı sahada İtalyan Eni firmasına ruhsat vermesi ve Sapiem 12000 isimli sondaj gemisinin bölgeye gönderilmesi tamamen Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kararlığını test etmeye yönelik bir hareket tarzıdır.

‘TÜRKİYE DOĞRU ADIMLAR ATMAKTADIR’

 

GKRY’nin bu hamlesine Türkiye’nin verdiği bu tepki çok yerindedir. Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hayati çıkarları kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC), çıkarları da önemlidir. KKTC’nin hakları 3 numaralı sahada söz konusudur. Aynı zamanda bu sahaya dikkatli bir şekilde bakıldığı KKTC’nin olduğu kadar Türkiye’nin kıta sahanlığına da bu sahanın mücavir olduğunu ve Türkiye’nin de hakları olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu sahada bir oldu bittiyle GKRY’nin İtalya’yı ve AB’yi arkasına alarak bu girişimde bulunması ulusalararası hukukun yerle bir edilmesidir. Bugün Türkiye, doğru adımları atmaktadır. Dışişleri Bakanlığı’nın yapmış olduğı deklarasyon yerindedir.

JEOPOLİTİK ÇIKARLARDA DONANMA GÜVENCEMİZ

Akdeniz’de donanmanın varlık göstermesi çok önemlidir. Bu konu taviz ile geçiştirilemeyecek kadar önemlidir. Türk donanması bu sahada aslında Türkiye’nin hayati ve jeopolitik çıkarlarında en büyük güvencesi olduğunu ispat etmiştir.”

NE OLMUŞTU?

10 Şubat’ta Akdeniz’de bulunan 3. parseldeki doğalgaz çalışmaları için bölgeye gelen sondaj gemisi, Türk donanmasına bağlı devriye görevi yapan bir savaş gemisi tarafından engellenmişti.

Kısa süren gerginliğin ardından parsele giren Sapiem sondaj gemisi, Türk savaş gemisinin yakın takibi altında çalışmalarına başladı. Rum hükümetinin olaya sert tepki gösterdiği ve uluslararası girişimlerde bulunmaya hazırlandığı belirtiliyor.

Ancak Türkiye olayın meydana geldiği bölgeyi Navtex yayınlayarak trafiğe kapatmıştı. Sondaj gemisinin ilan edilen Navtex’e uygun hareket etmesi konusunda uyarıldığı tahmin ediliyor.

aydınlık

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.