anadoluverumelimedya.com

Askeri alanların akıbeti yeniden Meclis gündeminde

15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminin ardından şehir merkezlerindeki askeri alanların şehir dışına taşınacağı açıklandı. Akabinde 81 ildeki durum incelenerek, ne kadar askeri alan bulunduğunu, bu alanların taşınıp taşınmaması gerektiğini ve taşınacaksa nereye taşınacağının belirlenmesi konularında çalışmalar yürütmek üzere, Milli Savunma, Maliye ile Çevre ve Şehircilik Bakanlıklarından oluşan bir komisyon kuruldu.

Reklam alanı

Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Murat Bakan, 2016 Eylül’ünde İzmir’deki askeri alanların akıbetiyle ilgili Başbakan Binali Yıldırım’a, “Söz konusu askeri alanların taşınması halinde kent yaşamı için önem teşkil eden bu araziler imara açılarak konut veya ticari alan yapımına yönelik olarak mı değerlendirilecektir? Yoksa kamuya kazandırılması yönünde yaptığınız bir hazırlık var mıdır? Kente nefes aldıran, çoğunluğu yeşil alan olan kamuya ait bu yerleri koruması ve sosyal yaşam alanları olarak değerlendirebilmesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ve dolayısıyla İzmirlilere kazandırmayı düşünüyor musunuz?” sorularını yönelterek kamuoyunun aydınlatılmasını istemişti.

Başbakan Binali Yıldırım ise, 27 Aralık 2016tarihli yanıtında çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Şehir merkezlerinde ihtiyaç ve beklentileri karşılamak üzere şehir parkları, yeşil alanlar gibi sosyal altyapı olarak düzenlenmesi, yeşil alan olmaya müsait olmayan yerlerin ise kentsel dönüşüm çalışmaları ile entegre bir biçimde ele alınarak, kent merkezlerinde yoğun kent dokusunun düşürülmesi için kullanılması planlanmaktadır. Askeri alanın kent merkezi içindeki konumu, yüzölçümü-büyüklüğü, askeri alanın mevcut kullanımı (Zırhlı Birlik, Hava Üsleri, Mekanize Tugaylar vb.) gibi kriterlerin yanında, yerel yönetimlerden gelen taleplerin de dikkate alınmasını sağlayacak bir yöntem üzerinde çalışılmaktadır” dedi.

BOŞALTILAN ASKERİ ALANLARIN YEREL YÖNETİMLERE DEVRİNİ BEKLİYORUZ!

Şehir merkezinde bulunan askeri alanların akıbetini yeniden gündeme getiren CHP’li Murat Bakan, boşalan askeri alanların yerel yönetimlere devredilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bundan tam bir yıl önce Binali Bey, askeri alanların şehir dışına taşınmasıyla çalışmaların yürütüldüğünü belirtmiş, bu noktada yerel yönetimlerin taleplerini dikkate alarak İzmirlilerin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak şekilde bir planlama yapacaklarını ifade etmişti. Ancak bir yıldır yürütülen çalışmalar ne aşamada bilmiyoruz. Nereler şehir merkezi dışına taşınacak? Boşalan yerler hangi kurumlara tahsis edilecek? Yanıtlanması gereken bir sürü soru var. Aynı zamanda İzmir milletvekili olan Başbakan Binali Yıldırım’dan bir açıklama bekliyoruz. Kentsel yaşamın sürdürülebilir gelişimi ve kamu yararı gözetilerek etkin kullanımı için bu alanların yerel yönetimlere devrini beklediğimizi de kendisine hatırlatıyoruz” diye konuştu.

CHP’li Bakan, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği yazılı soru önergesinde şu soruları sordu:

1 – Askeri alanların kent merkezi içerisindeki konumu, yüzölçümü-büyüklüğü, askeri alanın mevcut kullanımı (Zırhlı Birlik, Hava Üsleri, Mekanize Tugaylar vb.) gibi kriterlerin yanında yerel yönetimlerden gelen taleplerin de dikkate alınarak yürütülen çalışmalar ne aşamadadır?

2 – Kent merkezi dışına taşınacak askeri alanların seçiminde oluşturulan temel kriterler çerçevesinde, İzmir’deki askeri alanların (Ege Ordu Komutanlığı Karargahı- Narlıdere, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Narlıdere, Ulaştırma Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Gaziemir, Hava Teknik Okullar Komutanlığı- Gaziemir, Hava Astsubay MYO Komutanlığı-Gaziemir, 2. Ana Jet Üs Komutanlığı- Çiğli, Ege Deniz Bölge Komutanlığı-Bayraklı, İzmir Tersane Komutanlığı – Karşıyaka, Maltepe Askeri Lisesi-Güzelbahçe, Deniz Er Eğitim Tabur Komutanlığı- Poligon- Karabağlar, NATO Müttefik Kara Ordusu Komutanlığı- Buca, 57. Topçu Tugayı- Bornova) yeşil alan, rekreasyon alanı, spor alanı, sosyal donatı alanı yapılması hususunda gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi gerekse Çevre ve Şehircilik Bakanlığı nezdinde çalışmalar başlamış mıdır? Bu alanların hangi kurumlara tahsisi düşünülmektedir?

İZMİR’İN MERKEZİNDEKİ ASKERİ BÖLGELER

-Ege Ordu Komutanlığı Karargahı- Narlıdere

-İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Narlıdere

-Ulaştırma Personel Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı-Gaziemir

-Hava Teknik Okullar Komutanlığı- Gaziemir

-Hava Astsubay MYO Komutanlığı-Gaziemir

-2. Ana Jet Üs Komutanlığı- Çiğli

-Ege Deniz Bölge Komutanlığı-Bayraklı

-İzmir Tersane Komutanlığı – Karşıyaka

-Maltepe Askeri Lisesi-Güzelbahçe

-Deniz Er Eğitim Tabur Komutanlığı- Poligon- Karabağlar

-NATO Müttefik Kara Ordusu Komutanlığı- Buca

-57. Topçu Tugayı- Bornova

birgün

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.