anadoluverumelimedya.com

Çiftçiliğin devamı için tüketici kooperatifleri

Göknur Yumuşak / Birgün

Reklam alanı

Dünya Kooperatifçilik Günü, İzmir’de düzenlenen bir panelle kutlandı. Köy-Koop İzmir Bölge Birliği, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fevzi Önder Konferans Salonu’nda ‘Kooperatifçilikte Yeni Ufuklar’ konulu panel gerçekleştirdi.

Köy-Koop İzmir Bölge Birliği Başkanı Neptun Soyer açılış konuşmasında kooperatifçiliğin önemine vurgu yaptı. Seferihisar’daki kooperatif çalışmalarını anlatan Soyer, “Kooperatifçilikte yeni ufuklar tüketici kooperatifleridir. Bu modelde küçük çiftçiler kooperatif bünyesinde örgütlenerek para kazanırlar ve kentlere göç etmezler, çiftçilik ve köylülük bitmez” dedi.

Suna Kalaycı ve Birsel Gönül isimli kooperatif üyesi çiftçiler açılış konuşmalarında kooperatif çalışmalarını ve elde ettikleri başarıları ve deneyimlerini aktardı. 62 yaşındaki Suna Kalaycı aktif olarak kooperatif çalışmalarında yer aldığını söyleyerek Seferihisar Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde çalıştığını ve bütün üyelerinin kadın olduğunu belirtti.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölüm Başkanı Prof.Dr. Murat Yercan burada yaptığı konuşmada, “Kooperatifler güvenli gıdanın güvencesidir, bu yüzden tüketiciler tercih ediyor. Haksız rekabeti önlüyorlar, bu yüzden üreticiler ve tüketiciler açısından çok önemlidir. Ancak kooperatiflere erişim ürün sayısı az olduğu için zor oluyor” dedi.

Ekolojik kooperatifçilik
Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Tayfun Özkaya ise “Üreticiyi ve tüketiciyi koruyan ve ekolojik döngüyü bozmayan sürdürülebilir olan agro ekolojik yöntemlerle üretim yapılmalıdır” diye konuştu. Prof. Dr. Özkaya, “Çiftçiler ve kooperatifler endüstriyel tarım sınırları içerisinde kaldığı sürece etkili bir seçenek yaratamayacaklardır. Yem, gübre ve tarım ilaçları vb. bütün girdileri şirketlerden almak zorunda kalacaklar. Onların ürünlerini de tüketicilere süpermarketler satınca kooperatifler pek yarar sağlayamayacaktır. 21. yüzyılda artık ekolojik kooperatifçilik modeli gereklidir. Üretimde agro ekolojik yöntemler uygulanmalı ve ürünlerde ekolojik tüketim kooperatiflerine, topluluk destekli tarım gruplarına ve ekolojik köylü pazarlarına satılmalıdır” ifadelerini kullandı.

***

Kalkınma için kooperatif

EGE Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, Türkiye’nin kalkınması için tarıma yönelmesi gerektiğini söyledi. Uysal, 1980 yılından sonra uygulanan yanlış politikalar nedeniyle köylünün tarımdan uzaklaştığını, kooperatifler kurularak köylünün yeniden tarıma yönlendirilebileceğini belirtti.

Prof.Dr. Harun Raşit Uysal, köylünün markalı ve katma değerli ürünü tek başına üretmesinin mümkün olmadığını belirten bu noktada kooperatiflerin önemli olduğuna vurgu yaparak, şöyle dedi:

“Türkiye’nin bugün 450 milyar dolarlık dış borcu var. Eğer cari açığı kapatmak istiyorsanız bunu katma değerli tarım ürünleriyle yapabilirsiniz. Bunu sağlamanın yolu kooperatif oluşturmak. Böylece hem çiftçinin ana maliyetini oluşturan, tohum, gübre, ilaç, enerji gibi maliyetlerini toplu alımlarla düşürür hem de marka oluşturarak karını artırırsınız. Ayrıca tüketiciler de artık kooperatif ürünlerine yöneliyorlar. Çünkü tüketiciye kalite konusunda güven veriyor. Ancak kooperatifleri ilçe bazında oluşturmak gerek. Biz Bornova Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’ni kurduk. Arıcılık, büyük-küçükbaş hayvancılık yapılan, kiraz ve zeytin yetiştirilen 12 köyü bir araya getirdik. Örneğin Bornova markasını oluşturup zeytinyağız, süt satabiliriz. Böylece hem karı artırır hem de maliyeti düşürerek üreticiyi tarımın içinde tutarız.”

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.