anadoluverumelimedya.com

Pekin: Esad’ın sözleri Türkiye için bir fırsat

Türkiye’nin, PKK’nın Suriye kolu PYD/YPG denetimindeki Afrin’e yönelik operasyonu konuşulurken Suriye lideri Beşar Esad’dan önceki gün kritik bir açıklama geldi. Esad, ABD’nin kara gücü PYD/YPG’yi “vatan haini” ilan etti. Zaten Suriye ordusu özellikle Deyrezor’da PKK/PYD ile karşı karşıya gelmiş ve terör örgütünü bir kaç noktada vurmuştu. ABD’nin Suriye ordusunun ilerleyişini durdurmak ve Suriye ile Irak sınırının birleşmesini engellemek için PYD/YPG’yi o bölgeye sürmüştü. Bir süredir düşük yoğunluklu devam eden Suriye ordusu ile PYD arasındaki mücadelenin, Beşar Esad’ın son açıklamalarının ardından büyüyeceği tahmin ediliyor.

Reklam alanı

FEDERASYONA İZİN VERMEM

Milliyet’ten Tunca Bengin, bugünkü köşesinde Esad’ın son açıklamasını eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Korg. İsmail Hakkı Pekin’e sordu. Pekin 2015’te Vatan Partisi heyeti içinde Şam’a gitmiş ve Doğu Perinçek ile birlikte Beşar Esad’la yüz yüze görüşmüştü.

Bengin köşesinde şu ifadeleri kullandı:

“Esad’ın PYD/PKK’yı hedef alan sözleri Suriye’de bir şeylerin değiştiğini, değişeceğini gösteriyor. Özellikle de çözümde federasyon formülüne odaklanan ABD açısından. Çünkü Esad’ın çıkışı buna karşı ve PYD’yle savaşırım tonunda. Tabii ne kadar samimi olduğuyla bağlantılı olarak.

Dün bu durumu 2015’te Suriyeye giden Vatan Partisi heyetinde bulunan eski Genelkurmay İstihbarat Başkanı Em. Korg. İsmail Hakkı Pekin’e sordum. Öncelikle de Esad’ın, PYD/PKK için sarf ettiği vatan hainleri sözlerinin ne anlama geldiğini.

Yanıtı şuydu:

“PYD ile savaşacağını, yani PYD ile federasyon yapmayacağını gösteriyor. Bunları Rusya başbakan yardımcısıyla yaptığı görüşmeden sonra açıklayarak da Rusya’nın desteğini arkasına aldığını dünyaya duyuruyor. Zaten federasyon istemediklerini 2015’teki görüşmemizde bize de söylemişti. Bugüne kadarki görüşülebilir açıklamaları tamamen gaz almak amaçlıydı. Ama değişen ortamda Esad PYD ile savaşmayı göze alıyor çünkü karşısında çok fazla güç kalmadı, PYD var bir tek şu anda.”

TAKTİK SUSKUNLUK BİTTİ 

 

PYD ile yakın ilişki içerisindeydiler ama?

“Onlar taktik ilişkilerdi. Hatta Esad diğer muhaliflerle savaşabilmek için o bölgeden güçlerini çekti. PYD de iki sene kadar bir şey yapmadı, bekledi, Esad’ın durumunun kötü olduğunu görünce de ABD’yle işbirliğine girdi, o bölgeleri ele geçirdi. Şimdi Esad güçlendi ve gerekeni yapacak PYD’ye. Bu hep böyledir zaten gücünüz yokken daha çok anlaşma yoluna gidersiniz ama öbür tarafı alt edecek gücü elde ettikten sonra da bu lafları söylersiniz.”

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT

ABD binlerce TIR silah verdi. Esad’ın PYD’ye gücü yeter mi?

“Esad’ın sözleri aynı zamanda Türkiye’ye de bir mesaj. ‘Benim bütünlüğüm için gelin bana yardımcı olun, ben PYD’yi istemiyorum, PYD ile savaşacağım’ diyor. Türkiye için de büyük bir fırsat bu. Yani PYD’yi ortadan kaldırmak için Esad’ı desteklemek önemli. Çünkü ABD’nin bu kadar çok silah dağıtmasının o bölgede güç kurmasının nedenlerinden bir tanesi çekildiği andan itibaren orayı cehenneme döndürmek. Yani Suriye’de bir savaş daha başlayacak. Onun için Türkiye’nin o yangın çıkmadan Esad’la işbirliği yaparak bu yangını söndürmesi gerekiyor.”

O bölgede PYD’nin kalıcı olmasının mutlaka önlenmesi gerektiğine dikkat çeken Pekin, devam ediyor:

“Yoksa şöyle bir durum ortaya çıkıyor; İsrail, Suudi Arabistan, Körfez ülkeleri, Mısır dahil buna daha sonra Rumlar falan da eklenebilir. Bunlar bölgede bir merkez meydana getirip Türkiye’yi ve İran’ı dışlayıcı bir politika izleyebilirler. Ve Türkiye’yi zor durumda bırakabilirler.”

Nasıl?

“Türkiye de Katar ve İran gibi karşı tarafa alınacak, cihatçı grupları desteklemekle suçlanacak. Şu anda büyük ihtimalle PYD’nin dışında başka cihatçı gruplar da hazırlanıyor olabilir. Zaten altyapısı var bunun. Tabii istihbarat örgütleri yeni baştan bir şey yaratmazlar ama daha evvel olan örgütlerin başına kendi adamlarını sokmak suretiyle kendi politikalarını uygulatırlar. Büyük ihtimalle önümüzdeki günlerde başka cihatçı örgütler çıkacak yani bu nerede başlar bilemiyorum ama Türkiye’nin başına bir de böyle bir bela gelecek diye de değerlendiriyorum…”

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.