anadoluverumelimedya.com

Trump müflis esnaf gibi dama çıktı

Arslan Kılıç / Aydınlık

Reklam alanı

ABD Suriye’de Esad’ı devirmek istedi, deviremedi.

Türkiye, İran, Irak ve Suriye’yi bölerek “Free Kurdistan”ı kurmak istedi, kuramadı.

13 yıl işgal etmesine ve Ortadoğu’ya 1,5 trilyon Dolar gömmesine rağmen, Barzanistan’ı bile yaşatamıyor…

İran’ı dize getirmek istedi, getiremedi.

İran’ı, Suriye’yi, Irak’ı yenemediği gibi, Katar’ı da elinden kaçırıyor…

Şimdi, tam bir kumarbaz gibi, kaybettiği Ortadoğu’nun ortasına Kudüs bombası atıyor. Yaratacağı kargaşadan bir başarı çıkarma çılgınlığı peşinde.

Silahın geri tepeceğini de hesap ettiğinden emin olabiliriz. Geri teptiğinde, gerginliği tırmandırıp bölgede daha geniş çaplı bir savaşı tırmandırma tehdidini masaya süreceği anlaşılıyor.

Bölgesel savaş tehdidiyle korkutup ürküteceği bölge güçlerini, pazarlık masasına çekerek, kimine geri adım attırmayı; kimine ise belli sınırlarda durmayı kabul ettirme planı kurduğu anlaşılıyor.

Planın ikinci hedefinin, gerginliği tırmandırarak ve NATO’da disiplini ve baskıyı artırarak, denetiminden çıkmakta olan Avrupa’yı hizaya sokmak olduğunu düşünebiliriz. Planın Avrupa’ya dönük ayağının, barış içinde büyümeye ihtiyacı olan Avrupa’nın ve yanında Çin’in, savaş tehdidinden ve gerginlikten çekinerek, ABD’yi yatıştırmaya dönük tavizler verecekleri hesabı üzerine kurulduğu anlaşılıyor.

Hangi hesaba dayanırsa dayansın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma bombası üzerine kurulu planlar, kumarbaz planlarıdır. Dama çıkıp atlayarak intihar etme tehdidi savuran müflis işadamının planından farksızdır.

Bu plan, sadece ve olsa olsa, ABD’nin bölgedeki kesin yenilgisini bir iki yıl daha geciktirmeye yarayabilir. Başka hiçbir şeye değil… Amerika’nın Ortadoğu’da kesin yenilgisi kaçınılmazdır ve yakındır.

Eğer bölgenin büyük güçleri (Rusya, İran, Türkiye, Suriye, Irak, Mısır) bu tehdit ya da şantajdan çekinmek yerine, bu ABD hamlesine, dişe diş mücadele ve aralarındaki oluşmakta olan ittifakı sağlamlaştırma hamlesi ile karşılık verirlerse, bu plan, ABD yenilgisini bir iki yıl daha geciktirme hesabını bile boşa çıkarabilir.

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.