anadoluverumelimedya.com

Zonguldak’ta binlerce madenci Ankara’ya seslendi: Bu yanlıştan dönün!

Zonguldak’ta dün binlerce maden işçisi, yakında TBMM Genel Kurulu’na getirilmesi beklenen Torba Yasa Tasarısı’nın 58’inci maddesine karşı sokağa çıktı. Madenciler, Ankara’ya “TTK’nin bir çakılının bile özelleştirilmesine izin vermeyiz. Bu yanlıştan dönün!” diye seslendi.

Reklam alanı

Torba Yasa Tasarısı’nda yer alan, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ile Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) uhdelerinde bulunan maden sahalarını bölerek ruhsatlarını ihale etme yetkisi veren 58’inci madde, Zonguldak’ı ayağa kaldırdı. Genel Maden İşçileri Sendikası’nın bu maddenin tasarıdan çıkarılması istemiyle eylem kararı almasının ardından, ilk eylem dün gerçekleştirildi. Zonguldak Madenci Anıtı önünde bir araya gelen binlerce maden işçisi, “İş ekmek yoksa barış da yok”, “Madenlere uzanan eller kırılsın”, “Kömürün ateşi Ankara’yı yakacak”, “Madenler bizimdir bizim kalacak”, “Madenci feneri sönmeyecek” sloganları attı. Mitinge işçilerin yanı sıra işçi yakınları, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, çeşitli siyasi partiler de destek verdi.

‘Bu maddeyi kabul etmeyin’
Mitingde konuşan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci tarafından TTK’nin tarihindeki en az sayıda işçiyle çalıştığına ve göz göre göre zarara sürüklendiğine dikkat çekildi. TTK Genel Müdürlüğü’nün işçi alımı talebine 2010 yılından bu yana olumlu yanıt verilmediğini belirten Demirci, şimdi TTK’ye yönelik bu yanlış politikaların faturasının maden işçisine ve Zonguldak halkına çıkarılmak istendiğini kaydetti.

Torba Yasa Tasarısı’na konulan 58’inci maddeyle TTK ve TKİ sahalarının parçalar halinde özelleştirilmek istendiğini vurgulayan Demirci, “Madde çok açık. 58’inci madde bize ölümü dayatıyor. TKİ ve TTK denetimine rağmen Kozlu, Karadon, Soma, Ermenek’te yaşanan facialar ortada. Sahalar ve ruhsatlar bölünürse denetim daha da zorlaşacak, yeni facialar yaşanacak. Biz insanca çalışmak, insanca yaşamak istiyoruz” dedi. Milletvekillerine seslenen Demirci, “Bu maddeyi kabul etmeyin” çağrısında bulundu.

Ekmeğimize sahip çıkıyoruz
Maden ocağından çıkarak eyleme katılan 9 yıllık maden işçisi 37 yaşındaki Ayhan Saraç da “Biz üretmek istiyoruz. Ekmeğimize sahip çıkıyoruz. Biz 58’inci maddenin geri çekilmesini istiyoruz. Ocaktan çıkıp eyleme geldim. Bütün arkadaşlarım özelleştirme istemiyoruz. Soma ve Ermenek’teki özel sektör facialarını biliyoruz. Özelleştirme olursa iş kazaları artar” diye konuştu.

İktidar işçinin yanında değil
CHP’li Haluk Pekşen de hükümetin Zonguldak’taki maden işçilerine kulak vermesi gerektiğini söyledi. İktidarın Anadolu işçisinin, köylüsünün, çiftçisinin ve üretenin yanında olmadığını ifade eden Pekşen, “Rusya’ya 4 milyar dolar kömür parası ödeyip de burada kendi işçisini yoksulluğa, el kapılarına mahkum eden siyasal anlayışın çözüm üretmesini beklemek mümkün değil. Hükümet işçiyi ciddiye alsın. Zonguldak’ı ciddiye alsınlar. Zonguldak maden işçisi helal kazançlarının hesabını sormaya başladığı gün emin olun başka bir dünya kurmayı başarırlar” dedi.

Miting, “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” sloganlarıyla son buldu.

birgün

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.