anadoluverumelimedya.com

Karabağ’da çözüm için bölge devreye girebilir

Sofiya Metelkina (Gazeteci)/MOSKOVA

Reklam alanı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, Dağlık Karabağ sorununu görüşmek üzere 16 Ekim günü İsviçre’nin Cenevre kentinde bir araya geldi. Görüşme, AGİT’in Minsk Gurubu’nun inisiyatifiyle gerçekleşti.

ALİYEV VE SARKİSYAN NEDEN BULUŞTU?

Cenevre görüşmelerinin esas amacı, Karabağ sorununun adım adım çözümü için diyaloğu geliştirmek. Bu zamana kadar bölge, istikrarsızlığın merkezi olarak kalmaya devam etti.

MİNSK GURUBU’NUN ÇÖZÜMSÜZLÜĞÜ

Mamafih, artık şu an görüşmelerin çok da başarıyla sonuçlanmayacağı tahmin edilebilir. Rusya dışında eş başkan olarak ABD ve Fransa’nın da bulunduğu Minsk Gurubu’nun formatı kendini tüketmiş durumda. Meselenin çözümüne en ufak bir şekilde yaklaşılamadığı açık.

Bunun haricinde Azerbaycan tarafı da Batı’nın Karabağ sorununun çözüm sürecine katılımını tahrip edici görüyor.

SORUN NASIL ÇÖZÜLÜR?

Sorunun olası çözümü, ancak “Lavrov Planı”nın hayata geçirilmesiyle mümkün. Bu plan, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ çevresindeki işgal edilmiş yedi bölgeden beşini Azerbaycan’a iade etmesini öngörüyor. Buna karşılık da Ermenistan’a yönelik ablukadan vazgeçilecek.

Bu şekilde Dağlık Karabağ’ın statüsü meselesi dondurulmuş olacak. Öyle ki, şu anki jeopolitik konjonktürde bu meselenin başka bir çözüm yolu gözükmüyor. Zor kullanımının haricinde.

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ

Diğer taraftan sorunun çözümü için yeni bir görüşme formatı yaratılabilir. Bu noktada Rusya’nın rolü daha da büyüyebilir, Batı devletlerinin katılımına ise tamamen son verilebilir. Tabii bölge devletlerinin, yani Türkiye ve İran’ın çıkarları da gözetilmeli ve sürece dâhil edilmeli.

Rusya, başka bölgelerin içişlerine karışmaya alışık olan Batı’dan farklı olarak Güney Kafkasya’da barış ortamının sağlanması, Ermenistan’la ittifak ilişkilerinin, Azerbaycan’la da ortaklığın geliştirilmesiyle doğrudan alakalı.

Batı, Rusya’ya, Türkiye’ye ve İran’a sorun çıkarmak adına durumun istikrarsızlaştırılması için yeniden girişimlerde bulunabilir. Moskova-Ankara-Tahran ekseni, bunun tam tersi bir şekilde barış ve dengelerin korunması için çaba gösterecektir.

aydınlık

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.