anadoluverumelimedya.com

İspanya’daki yasa dışı referanduma karşı Avrupa Birliği sessizliğini bozdu

Aylardır süren gerginliğe seyirci kalmayı tercih ettiği için eleştirilen Avrupa Birliği, yasa dışı referandum sonrasında açıklama yaptı.

Reklam alanı

AB’den yapılan açıklamada, bağımsızlık referandumunun İspanya Anayasası’na göre yasal olmadığı belirtildi. AB’nin Başbakan Mariano Rajoy’un arkasında olduğu kaydedildi.

Avrupa Birliği’nin “bölünme ve parçalanma değil, birlik ve istikrara ihtiyacı olduğu” ifade edildi. Açıklamada “ayrılma kararı alan bölgenin, AB dışı kalacağına” dair düzenlemeye dikkati çekildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, İspanya’nın Katalonya bölgesindeki duruma ilişkin her iki tarafa acil görüşme çağrısında bulundu.

Gabriel, açıklamasında, “İspanya’nın, iç bölünmüşlüğünü ancak her iki tarafın ortak bir yol üzerinde anlaşması durumunda aşabileceğine inanıyorum. Bu, İspanya’nın ve onun vatandaşlarının yararınadır.” ifadesini kullandı.

Rusya’dan yapılan ilk açıklamada konun İspanya’nın iç meselesi olduğu vurgulandı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ” Moskova bunun İspanya’nın iç meselesi olduğuna inanıyor” dedi.

Bir açıklamada İngiltere’den geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, “Anladığım kadarıyla referandum anayasal değil. Dolayısıyla bir denge bulunması lazım” yorumunu yaptı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Hikmet Hacıyev’de bir açıklama yaptı. Hacıyev, “Azerbaycan, İspanya’nın uluslararası düzeyde tanınan sınırları içerisindeki toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygı duyuyor” ifadelerini kullandı.

ulusal.com.tr

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.