anadoluverumelimedya.com

Erbil devre dışı kalıyor! Müdahale zemini mi hazırlanıyor?

Bölge ülkeleri Erbil‘i bypass ediyor. AnkaraBağdat ve Tahran üçgenindeki temaslarla ikinci İsrail’e karşı müdahalenin zemini olgunlaştırılıyor.

Reklam alanı

İlk hedef ekonomik kıskaç. Bu kapsamda Ankara ve Bağdat arasında enerji dengelerini değiştirecek bir anlaşma imzalandı. Bağdat yönetimi “Ham petrol ihracatı için Türkiye ile anlaştık”açıklaması yaptı.

Irak Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamaya göre karar Başbakan Binali Yıldırım’ın Irak’lı mevkidaşı Haydar el İbadi ile yaptığı telefon görüşmesinde alındı. Yıldırım ayrıca, Bağdat’ın Erbil’e karşı atacağı her adımda “yanınızdayız” mesajı verdi.

Uzmanlara göre bu anlaşmayla yaklaşık 12 milyar dolarlık bir ticarette Erbil’in denklem dışında kalacak.

Başbakan Binali Yıldırım da Çorum’da Eşitlik ve Kardeşlik Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada yeni dönemin şartlarını ortaya koydu.

Öte yandan Irak merkezi hükümeti, bölgesel yönetime karşı sert tavrını sürdürüyor. Irak Başbakanı Haydar el İbadi, meclis kürsüsünden Barzani’ye “savaş mı istiyorsunuz” diye seslendi. İbadi, orduya da ihtilaflı bölgeler için operasyon talimatı verdi.

Türkiye ve Irak Habur Sınır Kapısı’nda ortak askeri tatbikat yaparken önemli bir gelişme daha yaşandı. Irak ordusundan üst düzey bir heyet “askeri çabaları koordine etmek” üzere İran’a gitti.

İran’dan da referanduma karşı açıklamalar geldi. İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulunun ardından New York’ta konuştu. Zarif, referandum için “Bunun çok ciddi hata olduğuna inanıyoruz.” dedi.

ulusal.com.tr

About armadmin 9321 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.