anadoluverumelimedya.com

24’üncü T129 ATAK teslim edildi

Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Taarruz ve Taktik Keşif Helikopteri ATAK’ın 24’üncüsünün de Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na teslim edildiğini duyurdu.

Reklam alanı

9 Erken Duhul, 15 Faz 1 teslim edildi

Şimdiye kadar Türk Silahlı Kuvvetleri’nin acil ihtiyaçları kapsamında Erken Duhul Helikopteri (EDH) konfigürasyonunda 9 adet, Faz 1 konfigürasyonunda ise 15 olmak üzere toplam 24 T129 ATAK Helikopteri teslim edildi. Silahlı Kuvvetlere ilave 14 adet daha Faz 1 konfigürasyonunda teslimat yapılacak.

T129 ATAK Faz 1’de mevcut sistemler arasında Füze İkaz Sistemi, Karşı Tedbir Atma Sistemi ve Kızılötesi Karşı Tedbir Sistemi yer alıyor.

ATAK Faz 2 ile daha etkin olacak

Faz 2 konfigürasyonunda ise 21 adet helikopter teslim edilecek. Faz 2 kapsamında helikoptere entegre edilecek ek sistemler ise Lazer İkaz Alıcı Sistemleri, RF Karıştırıcı ve Radar İkaz Alıcı. Toplamda ise Kara Kuvvetleri Komutanlığına 35 adet daha ATAK teslimatı gerçekleştirilecek.

Motor ve Top yerlileştirilecek

Öte yandan ilk uçuştan itibaren 11 bin 475 uçuş saatine ulaşan helikopterlerin yerlileştirilmesi çalışmalarına da devam ediliyor. Bu kapsamda Savunma Sanayii Müsteşarlığı ile Tusaş Motor Sanayi (TEI) arasında Özgün Helikopter Programı çerçevesinde geliştirilmekte olan platformun motor ihtiyacının karşılanması amacıyla başlatılan ‘Milli Turboşaft Motor Geliştirme Projesi sözleşmesi 7 Şubat 2017 tarihinde imzalandı.

Turboşaft Motor Geliştirme Projesi (TMGP) ile Özgün Hafif Genel Maksat, T129 ATAK ve T70 Türk Genel Maksat helikopter projelerinin en önemli bileşenlerinden motor sistemlerinin de yerlileştirilmesi ve bu projelerin yerlilik oranları arttırılırken dışa bağımlılıklarının azaltılması hedefleniyor. Ayrıca, TM179B taretine oturtulmuş 500 mühimmat kapasiteli 20mm Gatling topu da yerlileştirilecek.

Teslim edilen T129B helikopteri çok amaçlı görevlere uygun olarak en modern elektronik harp gereçleri ile entegre edildi. Aynı anda 8 adet güdümlü anti-tank füzesi MIZRAK, 12 adet güdümlü CİRİT, 2 adet STINGER ve 500 adet top mermisi ile görev yapabiliyor.

İki mürettebatlı helikopter, her biri 1.360 hp gücünde olan 2 adet LHTEC CTS800-4ATurboshaft motoruna sahip. En fazla 288 km/saat hıza ulaşabilen helikopterin maksimum kalkış ağırlığı ise 5 bin kilogram. Menzili ise 556km.

Kaynak: www.savunmaveteknoloji.com

aydınlık

About armadmin 9322 Artikel
Günlük olaylara toplum duyarlılığını yükseltebilmeyi umuyoruz.